ГЕРБ внасят днес в деловодството на Народното събрание мотивите за вота на недоверие към правителството, който беше обявен от партията вчера. Събрали са всички нужни подписи. Дали са водени разговори с други парламентарни партии за подкрепа на вота на недоверие от ГЕРБ не уточниха, макар и питани от News.bg.

Припомняме, че това обяви на извънреден брифинг във вторник Томислав Дончев.

„Провалът на това правителство е комплексен и няма секторни измерения. Всъщност мащабите му са такива, че правителството няма с кого да се конкурира в модерната политическа история на България, то може да се конкурира единствено със себе си. В жестоката конкуренция между различните видове провали, то най-осезаемият такъв е в публичните финанси и икономиката. Не само поради мащабите му, не само заради числата от статистиката, а поради това, че този провал се усеща от всеки български граждани“, остър бе вторият човек в ГЕРБ Томислав Дончев.

„По тази причина внасяме вот на недоверие на Министерския съвет заради провала на правителството в публичните финанси и икономическата политика. Отвъд техническите аргументи обаче, има други аргументи, които са в плоскостта на морала. Видно за всички българи отношенията в коалицията се регулират със заплахи, изнудване, с натиск. А подкрепата, доколкото разбрахме, се осигурява чрез пазарлъци.“

Да се сложи край на тази мъка – изтъкна като основен аргумент за хода на партията си той.

„Имаме галопираща инфлация, като и през 1997 година, когато прерасна в хиперинфлация и всички знаем къде отиде държавата тогава. И не, тази инфлация не се дължи на войната, тъй като погледнете в Европа – там тя е наполовина“, изтъкна като аргумент пък Делян Добрев.

Няма да бъде подкрепена и актуализацията на бюджета, предложена от кабинета, категоричен бе по темата Дончев. „Няма никаква логика опозицията да подкрепя бюджета, освен в перата, засягащи социалните разходи.“

Нямало и опасност, категорична бе Десислава Атанасова, депутати от ГЕРБ да подкрепят вдигането на ветото към Северна Македония, както според медийни публикации твърдял пред партийни активисти премиерът Петков.

Запитан дали ще поискат вот на доверие към кабинета, премиерът Кирил Петков отсече: „Няма да се занимаваме с такива глупости. Това, което ще направим, е – веднага да бъде одобрен законът за КПКОНПИ, министър Рашков да стане шеф на КПКОНПИ. Имаме просто толкова много работа. Тези министри, които решим – да ги сменим. И това ще бъде коалиционно решение. Да ги сменим максимално бързо. Това ще бъде реалният вот на доверие, няма смисъл да се занимаваме с политически люлки и дейности, които всъщност не помагат на хората.“

Петков коментира и попълването на състава на кабинета, след като Слави Трифонов изтегли министрите на ИТН. „В момента щом съберем мнозинство от 121 човека, веднага ще се предложат нови министри. Аз съм сигурен, че има хора с голям капацитет, които обаче няма да искат, например за ремонтите на пътищата 40% от оценката да бъде на базата на някаква неясна комисия и само 60% да бъде на база цена. Този тип подходи няма да бъдат използвани“, изтъкна той.

Премиерът няма да поеме конкретно министерство, защото смята, че министрите трябва да са специалисти в конкретните сфери и такива ще се намерят. Петков очаква също, че ще успеят да съберат мнозинство в НС.

Запитан дали оттеглянето на ИТН от управляващата коалиция е свързано с казуса „Капитан Андреево“, той заяви: „Аз просто бях учуден от Слави Трифонов, колко пъти повтори, не знам, аз не ги броих, но беше много пъти – че едва ли не нямало нищо общо. Само дето така, без даже да го питат, го чувствал като в оправдателен режим. А едновременно с това съвпадна изцяло, че най-накрая държавата си върна контрола върху тази граница, която от години е била приватизирана от едни неясни субекти за мен. Според мен много хора от сивия сектор и от тъмния сектор в момента губят големи средства и съм сигурен, че биха се радвали, ако има влияние през някоя от политическите сили, това правителство да го няма. Почнахме да събираме много врагове, това е истината.“

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar