Неутрализирани са 84 организирани престъпни групи (22% ръст спрямо 2021 г.). Проведени са разследвания по 694 досъдебни производства, като спрямо 2021 г. броят на новообразуваните и приключените е нараснал съответно с 48% и с 25%. Това се посочва в отчет за 2022 г. на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП). Резултатите от дейността на дирекцията представи днес директорът на ГДБОП Калин Стоянов, в присъствието на служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, заместниците му и главният секретар на МВР Петър Тодоров, съобщиха от МВР.

По-рано днес по време на пресконфереция главният прокурор Иван Гешев съобщи, че след закриването на спецструктурите, за девет месеца, в рамките на 2022 г., спадът на досъдебните производства за организирани престъпни групи е 50%.

От МВР посочват, че като значим резултат в работата на ГДБОП през 2022 г. е 45% увеличение в броя на проведените специализирани полицейски операции – 264, основно по линии „Наркотици“, „Киберпрестъпност“ и „Незаконна миграция“. Част от акциите, 30 – са с участието на чужди партньорски служби, а друга част са с прокуратурата и различни държавни институции.

В отчета си от ГДБОП съобщават, че са успели да пресекат два канала за трафик на хероин от Турция за Европа и един – за трафик на марихуана от България за Турция. Заловени са над 71 кг хероин; над 2 кг кокаин; над 360 кг марихуана и други видове наркотични вещества.

В борбата с киберпрестъпността се отчита 20% увеличение на броя на извършените предварителни проверки в сравнение с 2021 г. Иззети са над 100 хил. различни артикула, защитени обекти на търговски марки, и над 30 хил. файла с порнографско съдържание. Преустановен е достъпът до повече от 4000 обекта на авторското право (филми, музика, телевизионни продукции и софтуер). От ГДБОП допълват, че се провежда ежедневен мониторинг на официални сайтове на законодателната, изпълнителната и съдебната власт с цел недопускане извършването на кибератаки срещу държавни институции, както и за отклонения от нормалното им функциониране.

По линия на незаконната миграция са задържани 95 души. ГДБОП са разкрили и две фабрики за незаконно производство на цигари без акцизен бандерол. Иззети са над 35 млн. къса цигари, над 44 тона тютюн и 16 кг злато. Спрямо 2021 г. задържаните и иззети късове цигари без акцизен бандерол са почти 93 пъти повече. Също така през 2022 г. по направление „Престъпления против данъчната и осигурителна система“ са установени икономически щети в размер на над 21 млн. лв., 2 500 000 щатски долара и над 9 млн. евро.

От ГДБОП посочват още, че на 15 март е създадена и новата дирекция „Киберпрестъпност“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar