Мъж в Хонконг беше осъден днес на близо шест години затвор за предполагаемо участие в осуетен заговор, организиран от гимназисти, за взривяване на съдебни сгради след антиправителствените протести през 2019 г., предаде Асошиейтед прес.

Трима от обвиняемите, които нямат навършени 21 години, ще бъдат изпратени в изправителен дом, а постановяването на присъдите на други двама бе отложено за септември.

Според прокуратурата в китайския специален административен район 21-годишният Александър Ау и петима негови съучастници са възнамерявали да направят собственоръчно експлозиви и да взривят съдебни сгради. Заговорът им обаче е бил осуетен благодарение на полицейско разследване, в резултат на което бомбите не са били направени и в крайна сметка не са пострадали хора.

Въпреки че шестимата не са сред най-изявените активисти на потушеното движение за демокрация в Хонконг, техният случай привлече вниманието, тъй като всички те са били ученици, когато през 2021 г. започна делото срещу тях по обвинение в заговор за извършване на терористични дейности съгласно Закона за националната сигурност, отбелязва АП.

Произнасяйки присъдите днес, съдия Алекс Ли каза, че евентуално осъществяване на заговора е щяло да влоши социалната ситуация в Хонконг и да причини жертви.

Полицията заяви, че при акция през 2021 г. е нахлула в къща, откъдето е иззела оборудване, за което се счита, че се използва за производство на експлозиви. Освен това тя смята, че един от обвиняемите е написал бележки, в които обяснява, че целта му е да дестабилизира Хонконг, предаде БТА.

Законът за националната сигурност, който Пекин наложи в града след протестите, е насочен срещу подривната дейност, тероризма и конспирациите с чуждестранни сили. Това доведе до арестите на много видни активисти, като издателя Джими Лай и бившия студентски лидер Джошуа Уонг, припомня АП.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar