Холандски депутати се събраха за обсъждането на премахването на законите от XIX век, които определят като престъпление обидата срещу краля, и подкрепят проектозакона, според който тази норма вече не отговаря на „модерната монархия“, информира „Франс прес“, цитирана от БГНЕС.

Но въпросът е гореща тема в Холандия, където кралското семейство е много обичано, а крал Вилем-Александър се оказа толкова популярен, колкото майка му, бившата кралица Беатрикс, откакто наследи трона през 2013 г.

Държавата, която е с население 17 милиона души, остава една от малкото страни, които все още поддържат законите „lese majeste“, според които е престъпление да оскърбяваме или да клеветим монарха.

Но проектозаконът, предложен от прогресивната партия D66 – член на управляващата коалиция – причинява противоречия в крехкия управляващ алианс от четири партии.

Въведените като основание за съдебно преследване норми през XIX век днес означават „ограничаване на свободата на словото“, твърди депутатът от D66 Кейс Верховен в своя законопроект, който бе представен за първи път в началото на 2016 г.

„От 1830 г. са изминали 185 години. Това е добра причина за актуализиране на промените в законодателството“, каза той.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar