Турски съд осъди 104 души на доживотен затвор за участие в неуспешния военен преврат през 2016 г., съобщават турските медии, като това е една от най-тежките присъди, издавани след пуча досега, уточнява „Ройтерс“.

Съдът в егейския крайбрежен град Измир постанови срещу 104 от 280 обвиняеми „утежняващи доживотни“ присъди, като това е най-тежкото възможно наказание според турското законодателство.

Още 21 души са получили 20 години затвор за обида на президента Реджеп Тайип Ердоган, докато други 31 души са били осъдени на 10 години и 6 месеца за „членство в терористична организация“.

Над 240 души, повечето от които невъоръжени цивилни, бяха убити в нощта на 15 юли 2016 г., когато група нелоялни военнослужещи подкараха танкове и военни самолети в опит да атакуват парламента и да свалят от власт Ердоган.

Турското правителство обвинява мрежата на живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, който е бивш съюзник на Ердоган, за дирижиране на неуспешния преврат. Гюлен, който живее в самоналожено изгнание в американския щат Пенсилвания от 1999 г., отрича участие и осъди пуча.

След опита за преврат властите арестуваха 160 хил. души и отстраниха от длъжност почти същия брой държавни служители като част от тежките репресии. От тях повече от 50 хил. души бяха официално обвинени и държани в затвора в очакване на съдебен процес.

Мащабът на репресиите разтревожи правозащитни организации и западните съюзници на Турция, които се опасяват, че страната се придвижва към тежък авторитаризъм при управлението на Ердоган и обвиняват президента, че използва неуспешния пуч като предлог за смазване на инакомислието.

Правителството обаче изтъква, че мерките са необходими, като се има предвид степента на заплахите за сигурността, пред които е изправено.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar