Ден след голямата победа на опозицията на местните избори в Истанбул в Силиврия – един от разположените на европейския бряг на Мраморно море квартали на града, започна съдебен процес срещу 16 души, обвинени за прочутите протести в парка „Гези“ от 2013 г.

Според прокуратурата предприемачът Осман Кавала и още 15 представители на гражданското общество са подготвили и финансирали заговор за сваляне от власт на правителството на тогавашния премиер Реджеп Тайип Ердоган чрез национални протести.

За тях се иска доживотен затвор без право на обжалване и са добавени още други обвинения.

Европейският съюз заяви, че с подобни искания прокурорите целят да създадат атмосфера на страх в Турция. Държавният департамент на САЩ изрази сериозна загриженост от случая. В съвместно изявление германският комисар по въпросите на правата на човека Барбел Кофлер и френският посланик за правата на човека Франсоа Крокет описаха началото на процеса като „мрачен ден“ да турското гражданско общество. „Една силна Турция се нуждае от повече, а не от по-малко, гласове от този мащаб. Тя няма нужда от тормоз и криминализиране на критичното мислене, а от смелост да се участва в диалог с обществеността“, пише в текста, цитиран от „Ройтерс“.

Процесът започна на фона на растящ авторитаризъм в Турция, където десетки хиляди са арестувани с цел заглушаване на несъгласието след неуспешния опит за преврат срещу Ердоган от лятото на 2016 г., допълва агенцията.

Фотогалерия: Турската полиция атакува протестиращите в парка „Гези“, десетки са пострадали >

Протестите близо до емблематичния за левите сили и кюрдските организации площад „Таксим“ започнаха през 2013 г. против планове местният малък парк „Гези“ да бъде реконструиран и да се строи върху част от него. Твърдата реакция на властите почти светкавично предизвика плъзване на протестите и в други градове.

Тогава Ердоган настояваше, че протестите и издигнатият палатков лагер в парка не са дело на пиродозащитници, а имат за цел да свалят правителството му. Обвиняемите и днес отричат подобни обвинения.

„Обвиненията, заради които ме държат в затвора през последните 20 месеца, се позовават на поредица твърдения, които нямат нищо общо с фактите и противоречат на логиката“, заяви в своя защита Кавала. В Силиврия се намира най-големият затвор на Турция, където той е държан, разяснява „Ройтерс“.

Просторната съдебна зала бе препълнена с народ, включително със стотина адвокати, депутати и поддръжници на обвиняемите. В края на сутрешното заседание Кавала бе отведен от съдебната полиция сред аплодисменти и скандирания, докато пред сградата бяха разположени части за борба с безредици. Кавала е обвинен, че е разпространявал протестите чрез организацията си Anadolu Kultur, която е за развитие на културата и защита на човешките права.

„Не знам какво точно престъпление съм извършил. Това е първото обвинение, което ми е отправяно, и ако и останалите са такива, това е много жалко за нашата правораздавателна система, жалко е и за всички нас“, каза друг от обвиняемите – Игит Аксакоглу. Той отговаря за програмите в страната на холандската неправителствена фондация за защита на децата Bernard van Leer и е държан в затвора от ноември насам.

Обвинението е от името на Ердоган и неговото правителство. То включва 746 души като пострадали в протестите и търси сметка на обвиняемите са тези наранявания и за имуществени щети. Част от обвинените бяха оправдани в процес от 2015 г., но един от тях днес отново бе изправен пред съда. Днес 62-годишната Мюсела Япъджъ прочете в залата същите си думи от предишния процес. „Ако наказателно дело се открива срещу мен 5 години по-късно по същите причини, ще ги прочета пак. Ако напиша нещо ново, това ще означава, че приемам, че това обвинение, което не се основава на факти.“

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar