В САЩ е започнало разследване по сигнали, че кредитните карти на технологичния гигант „Apple“ се предлагат с различни лимити за жени и за мъже. С други думи – разследването е заради подозрения в сексизъм, съобщи Би Би Си.

Финансовият департамент в Ню Йорк вече се е свързал с Goldman Sachs – банката, която предлага кредитните карти, брандирани от „Apple“.

„Всяка дискриминация – нарочна или не – е нарушение на законите в Ню Йорк“, казват от институцията, която води проверката.

„Блумбърг“ съобщи още в събота, че Дейвид Хансън – технологичен предприемач, се е оплакал, че неговата карта е с 20 пъти по-висок лимит от тази на съпругата му. В туитър Хансън заявява, че лимитът бил в негова полза, въпреки че жена му има по-добър кредитен рейтинг от него.

Още по-куриозното е, че и съоснователят на „Apple“ Стив Возняк открил същото – той и съпругата му имат различни лимити, въпреки че нямат различни банкови сметки и влогове.

Банките и други институции, които предлагат кредити използват технология, която да ограничи разходите им и да увеличи клиентите за кредитни услуги. Според Хансън случаят показва как не само хора, но и алгоритми могат да дискриминират клиентите. Подобен случай има и в друг бранш – един от играчите на пазара за здравни застраховки в САЩ в момента също е обект на разследване – защото алгоритъмът давал по-добри условия на „бели“ клиенти за сметка на цветнокожи.

„Картата на Apple е сексистка програма. Няма значение какво е било намерението на различните хора в компанията, има значение, че алгоритъмът, на който са се доверили го прави. А това, което той прави е да дискриминира“, заявява още Хансън в туитър.

И разказва, че малко след като е повдигнал въпроса – кредитният лимит по картата на съпругата му е бил повишен.

Финансовият департамент на Ню Йорк заяви, че „ще продължи разследването, докато установи дали законите са били нарушени и гарантира, че всички потребители биват третирани еднакво, без значение от техния пол.“

В събота пред „Блумбърг“ от Goldman Sachs заявяват, потърсени за коментар, следното:

„Решенията ни по отношение на кредитите са базирани на кредитната история и надеждност на клиентите, а не на фактори като пол, раса, възраст, сексуална ориентация или всякакви други критерии, забранени от закона“.

Картата „Apple“, която се появи на пазара през август, е първата кредитна карта, предлагана от инвестиционната банка.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar