Р уска двойка може да загуби попечителството над сина си, който е на 1 годинка, след като го завели на неразрешен опозиционен протест, информира „Тайм“ (Time). Московският омбудсман за правата на човека и други публични личности реагираха с възмущение срещу действията на руските прокурори да отнемат бебето от родителите му.

Според прокурорите Дмитрий и Олга Проказов са застрашили детето си, когато са го завели на митинга на 27 юли в руската столица, който беше насилствено разпръснат от полицията и са го дали на мъж, който сега се издирва по обвинение в организиране на масови безредици.

Делото срещу родителите идва след жестоката репресия на полицията по време на демонстрациите,

на които хората протестираха срещу изключването на опозиционни кандидати от изборите за градски съвет през септември. Полицията задържа повече от 1400 души по време на протеста.

Омбудсманът за правата на децата Евгений Бунмович остро разкритикува действията на прокуратурата, предупреждавайки за нещо, което той нарича „политическо изнудване, включващо деца“. Той каза, че е писал до московския прокурор, призовавайки го да отмени обвиненията.

Членовете на президентския съвет по правата на човека също разкритикуваха действията на прокуратурата. В изявление по независима руска телевизия, бащата на детето Дмитрий Проказов отрече той и жена му да са участвали в митинга.

По неговите думи те просто

отишли на разходка в центъра на Москва.

Двойката съчувствала на демонстрантите, но не искали да участват в протеста, точно защото са били с детето си. Проказов настоява, че те не са направили нищо лошо, позволявайки на техен приятел да поноси детето им.

Мъжът сега се издирва от властите за подбуждане на безредици и разследващите твърдят, че е използвал детето като щит за преминаване на полицейски линии. Проказов отрече това като обяви, че не са били никъде близо до полицейски кордони и детето не е било в опасност.

„Не чувствахме никаква опасност. Никога не би ми хрумнало, че правя нещо нередно“, обясни Проказов. И двамата със съпругата му споделят, че са се уплашили, когато полицията почукала на вратата им малко преди полунощ, претърсили апартамента им и се отнесли с тях, сякаш са опасни престъпници.

„Бяхме шокирани. Имахме чувството, че някакви чудовища искат да вземат детето ни от нас. Това е варварщина“, заяви Проказов.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar