В Петербург днес имаше протести заради руската военна агресия срещу Украйна, предаде радио „Свободна Европа“.

Около 50 души се събраха на Невския проспект, носейки плакати, осъждащи пленяването на украинските кораби в Керченския пролив.

Според организаторката на акцията Олга Смирнова от петербургската демократична организация „Солидарност“, пленяването на украинските моряци е поредният опит на Русия да увеличи зоната окупация върху територията на Украйна.

Демонстрантите настояват пленените моряци да бъдат освободени и върнати в родината им, както и корабите им. Също и да се прекрати руската блокада на украинските пристанища в Азовско море, а виновните за инцидента в Керченския пролив да бъдат наказани.

Украинските военни моряци, сред които и няколко ранени, бяха преместени от окупирания Крим в Москва. Руските следователи се опитват да изтръгнат от тях признания за „незаконно преминаване на границата“ – обвинение, за което могат да получат продължителни присъди затвор.

Демонстрантите изтъкват, че моряците би трябвало да се третират като военнопленници, но вместо това ги съдят като граждански лица, извършили углавно престъпление.

Припомняме, като военнопленници, моряците са извън юрисдикцията на руското законодателство и не може да бъдат съдено по руските закони.

Активистите изразиха възмущението си от действията на руските военни, открили огън срещу чуждестранни плавателни съдове, които не са представлявали заплаха за Русия.

В акциите в Санкт Петербург участваха активисти на „Солидарност“, „Яблоко“, организацията „Безсрочен протест“ и други партии и движения.

Вместо обявения един час те продължиха около 3 часа.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar