Преди две години в София се запознах с немски бизнесмен, решил да поживее в България. Току-що бе пристигнал с две от общо четирите си деца и бе пълен с ентусиазъм колко добри и евтини IT специалисти има у нас, колко бърз е домашният интернет и как ще може да сe работи от вкъщи. Всичко това наистина се оказа така, но други неща вгорчиха живота му в нашата страна. Наложи се да наеме адвокат и счетоводител да му движат фирмeните дела, тъй като не успя да се справи с бюрокрацията. Върна си електромобила „Тесла“ в Германия, защото установи, че няма как да пътува с него из страната заради липса на зареждащи станции.

Въпреки това той продължава да е в България. Харесва му храната, природата и възможността бързо да намира специалисти, с които да реализира технологичните си изобретения. Казва, че това е особено важно за дигитални номади като него. Преди да избере България, е живял в Русия и Южна Корея, но американски партньор му отворил очите за нашата страна. И наистина тя се оказала добро място за правене на бизнес в сферата на модерните технологии, ако се изключи тромавата система за общуване с институциите.

Според портала Nomad List, който обобщава мнения на хора, избрали да живеят на различни места по света, защото работата им е само през интернет, съществуват и други отблъскващи неща. По тази причина София се нарежда на 12-а позиция в класацията на сайта, макар да е една от най-евтините европейски дестинации. Потребителите му смятат, че щастието и толерантността към други раси и хора с различна сексуална ориентация у нас са на лошо ниво. Класацията се оглавява от остров Бали, следван от Будапеща, Берлин и Варшава.

Друго проучване на глобалната общност на чуждестранните специалисти Inter Nations пък поставя страната ни в тъмната зона на дигиталното бъдеще. В неговата класация България е чак на 43-о място от общо 68 държави, следвана от Сърбия и Доминикана. Което не е изненадващо, ако само се погледне какво предлагат като онлайн комуникация посочените за отличници. Първенецът Естония осигурява безплатен интернет на всички обществени места и над 4000 електронни услуги. Естонците имат лична карта с чип, която им позволява да гласуват от компютрите си, да плащат всички дължими такси и данъци, а също и да получават здравна документация. Страната предлага електронно жителство за чужденци, което пък им дава право да регистрират своя фирма буквално за 15 минути от компютъра си. Това я прави много привлекателна за дигитални номади. За 3 г. работа системата за електронно жителство е донесла 15 млн. евро приходи. Според консултанската фирма „Делойт“ сумата ще достигне 1,8 млрд. евро до 2025 г.

„В Естония достъпът до интернет се смята за едно от основните права на човека. Има го дори на курортни острови и цялата комуникация е през него, което прави условията за бизнес и живот много лесни“, казва преди Би Би Си австрийският предприемач Алексанъдр Нима, който е избрал да живее в Талин.

Подобна тотална дигитализация, разбира се, носи и рискове. През 2007 г. бившата съветска република е подложена на кибератака, която парализира цялата ѝ цифрова инфраструктура, спират да работят мобилни телефони и банкови карти. Това обаче не отказва естонските власти от непрекъснатия стремеж да улесняват живота на гражданите и бизнеса и даже с помощта на НАТО създават център за киберсигурност.

Bтората в класацията Финландия пък узакони през 2010 г. правото на достъп до широколентов интернет на всеки свой гражданин. Това позволява на много финландци да прекарват летните месеци в селските си къщи, без работата им да пострада от това, тъй като имат постоянна връзка с офиса чрез компютъра си. Подобно е положението и в следващите страни в класацията – Норвегия и Дания, които губят по точки заради по-трудно получаване на местен мобилен номер, но пък компенсират сериозно с високо качество на живот и усещане за щастие на жителите си.

Израел за първи път влиза в челната десетка и се нарежда на шесто място заради много сериозните инвестиции, направени през последните години за осигуряване на неограничен интернет достъп в голяма част от територията си. Благодарение на това малки компании, работещи с нови технологии, растат като гъби, а хората въобще не изключват мобилните си телефони от социалните мрежи. „Дори по-възрастните хора вече имат смартфони. Общуват чрез тях с внуците си в САЩ или някъде другаде по света, мотаят се във фейсбук“, казва Мария Пинелис, представител на Inter Nations в Тел Авив. Градът привлича много дигитални номади, въпреки че животът в него е доста скъп.

Kанада също доста изненадващо се нарежда седма, тъй като интернет там е сравнително скъп и е бърз само в големите градове. Страната обаче е развила много добра система за онлайн обществени услуги и безкасови плащания, които улесняват живота на предприемачите. „Възможността да се регистрирате онлайн и веднага компанията ви да започне да работи, да водите счетоводство, да плащате данъци и сметки от компютъра си вкъщи, в кафене или дори от палатка в къмпинг с безжичен интернет прави чудеса за хората, които искат да намалят бизнес разходите си и да си осигурят свободно време“, казва пред Би Би Си Томас Янковски, старши служител на платформа за търговия с криптовалута. Според него точно тази свобода компенсира фактори като лош климат и скъпа издръжка на живот и кара чуждестранните служители да гласуват положително за Канада в различните проучвания и да поставят много по-назад страни като Франция и Германия например.

Първата е чак на 35-о място в класацията на Inter Nations. а втората – на 53-о, непосредствено след Гърция и девет позиции след България.

„Германската икономика не бива да пропуска шансовете, които предлага дигитализацията за осигуряване на нашето бъдещо благоденствие. Примерът на Естония с дигиталното гражданство, чрез което само с няколко клика на мишката бързо можеш да регистрираш фирма, е достоен за подражание“, казва пред „Дойче веле“ Кристиан Кулик от IT сдружението „Битком“. Според него е належащо немските власти да подобрят достъпа до интернет в селските райони на страната, ако искат те да продължат да бъдат конкурентоБългария все още е далеч от дигиталния свят

Остров Бали е номер едно сред работещите от разстояние

Тропическият остров Бали, известен като туристическа топ дестинация, през последните години се очертава и като предпочитано място за дигитални номади. Той оглавява няколко класации на интернет платформи, помагащи на работещи от разстояние хора да намерят подходящо място за живот по света.

Бали печели не само с целогодишно лято, прекрасни плажове и достъпни цени на храна, но и с много приятелска атмосфера. Освен това през последните години са изградени доста сгради за споделени офисни пространства. Единствените му недостатъци са липсата на евтини самолетни полети и лошо здравеопазване.

Най-предпочитаният регион от пътуващите специалисти обаче си остава Европа. Старият континент успява да вкара цели пет населени места в челната десетка. Това са Лондон, Лисабон, Барселона, Париж и Берлин, което показва, че разходите за живот невинаги са определящи при избора на дигиталните номади. За тях водещи се оказват бързият интернет, нивото на онлайн услуги, евтините полети и усещането за щастие.

Затова икономически анализатори смятат, че дигиталните комуникации се превръщат в много сериозен фактор при избора къде човек да се установи да живее и работи. И държавите, които не осъзнаят това бързо, рискуват много скоро да се изправят пред сериозен отлив на специалисти.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar