Наказателни постановления по актове и електронни фишове на КАТ, които са обжалвани и отменени от съда продължават да стоят в досиетата на шофьорите. При спиране от патрул за проверка на пътя и справка в таблета, катаджиите виждат, че даден човек има неплатени глоби, затова му вземат книжките и спират от движение автомобила му. Причината е, че съдебното решение не е отразено в системата за нарушения и наложени наказания.

За проблема разказа вчера пред „Труд“ Борислав Тасев, председател на Съвета на съдебните заседатели към Софийския градски съд. Младият мъж е с две висши образования като юрист и политолог и вече е водил три дела, при които е отменил неправилно издадени наказателни постановления за пътни нарушения. А за това, че са му вземали книжката дори само за един ден, е осъдил на два пъти „Пътната полиция“ за обезщетения по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, причинени на граждани.

„Преди дни отново бях спрян за проверка, полицаят видя в таблета, че имам неплатена глоба по връчен електронен фиш, – разказа Тасев пред „Труд“. – Веднага му обясних какъв е случаят. Фишът ми за движение с превишена скорост в района на град Севлиево ми беше връчен на 27 ноември м.г. На 28 ноември подадох жалба в Районния съд в Севлиево. На 10 януари 2019 г. той бе отменен с решение на съда. От страна на КАТ то не бе обжалвано и влезе в сила на 30 януари 2019 г. Нещо повече – понеже Районният съд в Севлиево има сайт, а аз знам номера на делото, отворих решението през смартфона си и го показах на патрулния полицай. Той каза, че това не е негова работа, той си гледа таблета. Затова ми взе документите и ми спря автомобила от движение. На 13 февруари изгубих цял ден в КАТ-София, докато ми върнат книжката и талона на колата, за което отново смятам да водя дело за неимуществени вреди“, поясни юристът.

Неофициално вчера от КАТ-София обясниха, че част от съдебните решения или изобщо не пристигат, или идват с голямо закъснение по служебен ред. Имали са и единични случаи, при които са анулирани глобите на друг шофьор, а не на този който е обжалвал.

Борислав Тасев: Издадоха ми два фиша за едно нарушение

„Делото, което водих в Районния съд Севлиево през ноември м.г., всъщност беше второ, – обясни Борислав Тасев. – Преди това – през лятото на 2018 г., същият съд отмени електронен фиш за същото нарушение, но после от КАТ издадоха втори фиш с друг номер. Много естествено, че бе обявен за незаконосъобразен, макар че съдът имаше и други мотиви освен този“, добави юристът. Освен това, когато на 13 февруари му върнали книжката, в шофьорското му досие изцяло изтрили съществуването на фиша, вместо да напишат само, че е отменен от съда.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar