След спор кой съд трябва да гледа делото срещу бившия шеф на пътната агенция Лазар Лазаров, днес в Софийския градски съд (СГС) е насрочено разпоредително заседание по процеса.

Първоначално обвинителният акт беше внесен от прокуратурата в спецсъда. Няколко пъти процесът не можа да започне заради отсъствие на някоя от страните. След това съдът прие, че не е компетентен да гледа делото и спорът за подсъдността стигна до Върховния касационен съд. Становището на върховните магистрати беше, че делото трябва да се гледа от СГС.

В края на април бившият председател на управителния съвет (УС) на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) бе изпратен на съда за умишлена безстопанственост в особено големи размери и представляваща особено тежък случай. Лазаров е обвинен за това, че в периода от 7 август 2014 г. до 30 юни 2015 г. като председател на УС на агенцията умишлено не положил достатъчно грижи за ръководенето и управлението на повереното му имущество при строително-монтажни работи по лот 1 на автомагистрала „Марица“ и от това са последвали значителни щети за АПИ в размер на 41 630 050.80 лв, аргументира се прокуратурата.

Въпреки задълженията си той не организирал по най-добрия начин дейността на подчинените си, изразяващо се в това, че преди да открие със свое решение процедура за възлагане на обществена поръчка за ремонт, той:

– не възложил на екипа за управление на проекта лот 1, автомагистрала „Марица“, да извърши проверка дали предвидените строително-монтажни работи не са били включени в предмета на първоначалния договор за строителството на участъка;
– не поискал от дирекцията, отговорна за подготовката на търга, да обоснове необходимостта от различните видове строително-монтажни работи, предмет на обществената поръчка;
– не поискал от дирекцията, отговорна за подготовката на търга, да представи разчети как е формирана прогнозната стойност на обществената поръчка от 42 987 400 лв. без ДДС.

Въпреки тези съществени пропуски той сключил договор между АПИ и фирма изпълнител за ремонта на стойност 51 343 630.80 лв. с ДДС и наредил изплащането на сумата изцяло, аргументира се прокуратурата.

Ако бъде признат за виновен, Лазаров може да получи затвор от три до дванадесет години, като съдът може да постанови и лишаване от право да се заема определена обществена или държавна длъжност и да се упражнява определена професия или дейност. Той е с мярка за неотклонение „Подписка“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar