Горна Оряховица е само част от мащабна специализирана операция срещу телефонни измамници, която се провежда на тертиорията на България и Румъния, съобщи в Горна Оряховица шефът на специализианата прокуратура Иван Гешев.

При операцията, която започна тази сутрин в кварталите Калтинец и Гарата и към момента още продължава, е разбита една от най-големите и добре организрани престъпни групировки, занмаващи се с този род престъпления. Според прокуратурата групата до този момент е извършила поне 12 установени измами за 2 млн. лв. Разследването по случая обаче продължава.

До този момент при акцията в Горна Оряховица са арестувани петима души, мулета на ало измамниците. Задържани са и шест лъскави лимузини, както и множество телефони и сим карти, от които са извършвани разговорите между престъпнициге и тежлтиве. По същото време в Румъния са арестувани петима от босовете на бандата, сред които е и тарторът, чието име към този момент от прокуратурата не оповестяват. Предполага се, че това е мъж с малко име Борислав, наричан още Бобито. Заедно с босовете в Румъния са арестувани и 23 от т.нар. „въртачи“. Това са хората, които наемат стаи в апартаменти и евтини хотели в Румъния и оттам по цял ден набират произволни телефони номера, в очакване да попаднат на предната жертва.

„Задържаните са българки граждани от цигански произход, добре интегрирани в боществото. Това е видно от жилищата, които обитават, от многото луксозни коли, които се иззеха. Този стандарт най-вероятно се дължи на откраднатите пари и пенсии на възрастните хора, което е лошо. Затова държавата досега бе в немалка степен длъжник на тези хора“, каза Иван Гешев. Той обяви, че след Горна Оряховица, скоро „ще прескокнат“ и в други градове на страната. Като се надява след година вече този проблем да не е със същите „потресаващи размери“.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов съобщи, че днешната акция в България и Румъния, част от която е и Горна Оряховица, е в резултат на разследване стартирало още през 2017 г., първо от търновските полицаи. „След като мащабите на извършените престъпления напускат територията на областната дирекция случаят се поемат от ГДНП. След това се включиха и специализираната прокуратура и колегите от Румъния. Изпитвахме големи трудности при документиранто на тези престъпления, тъй като „въртенето“ се осъществяваше от територията на съседна страна“, каза главсекът.

Предстои прокуратурата да реши на кои от задържаните да се повдигнат обвинения. Както и дали ще има отнемане на имущество, придобито от пране на пари и престъпна дейност.

Акцията в Горна Оряховица започна окоо 7,00 ч. сутринта вчера в двата горнооряховки квартала Калтинец и Гарата. Кварталите са обитавани предимно от роми, повечето от които са трайно безработни от повече от 20 години, но притежавт 3-4 етажни къщи и луксозни лимузини за по стотици хиляди левове. Вчера сутринта кв. Калтинец беше целият заварден от полиция и жандармерия. Всеки влизащ и особено излизащ от квартала бе подлаган на основна проверка: документи за самоличност и ъдържание на багажа и багажника на автомобилите им. Основна проверка е извършена и в района на намиращата се в съседство жп гара която е главният разпределителе жп център на Северна България. Там полицаите са проверявали документите на пътниците, чакащи влаковете и дори на тези в автобусите, тръгващи от гарата по вътрешни и междуградски линии. Обискирани са и няколко къщи в кв. Калтинец, за които местите българи твърдят, че в тях живеят роми, занимаващи се с ало измами. Продмет на основна проверка са паркираните пред къщи луксозни возила на ромите, като основно се проверяват номерата на двигателя и рамата за да се установи дали колите не са крадени и обявени за издирване.

Една от основно проверените къщи е тази на ромското семейство Николови. Главата на семеството Никола е криминално проявен и доказано замесен в телефонни измами. През ноември 2017 г. Никола, братовчед му Сергей и мулето Георги Георгиев задигат чрез измама 110 хил. лв. от пенсионер в София. По телефона пред жертвата си Никола се представя за „генерал Георгиев“ и разиграл стандартния сценария, че пенсионерът трябва да помогне на полицита да заловят опасна банда телефонни измамници, състояща се от българин, циганец и чеченец. По телефона Николов успял да заблуди софиянеца, който дъбрал всички събрани средства и семейни златни накити, поставил ги в плик, който хвърлил до кошче за боклук на улицата.

Циганинът Никола Николов официално се води безработен от години и не може да даде обяснения за доре обзаведената си и нагласена къща в ромския квартал, известен като „Меката на телефонните измамници“ в цяла България. През 2016 г. племенникът му Станислав беше нападнат и отвлечен от лимузината си, на метри от фамилната къща в кв. Калтинец. След това от баща му беше поискан откуп. Въпреки предупрежденията на похитителите обаче, богатият циганин се свързва с полицията. Похитителите бяха заловени и вече са осъдени.

Заради доказаните телефонни измами, за които има и ефективни присъди, къщата на Никола Николов бе отнета в полза на държавата и обявена за продан. Тъй като никой не иска да се замесва в конфликт с опасната ромска фамилия обаче, домът още не може да бъде продаден и семейство Николови продължават да живеят в него.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar