В сряда сутринта в Германия в голяма операция са задържани 19 души. Операцията е продължение на разследването срещу опита за преврат на т.нар. Райхсбюргери (граждани на райха). През декември във Франкфурт за същото бяха арестувани принц Хайнрих ХIII Ройс и негови съмишленици. Федералната прокуратура повдигна тогава обвинения на около 50 мъже и жени – десни екстремисти, че са създали терористична организация с цел да свалят конституционния ред на Федерална република Германия и да създадат държава по модела на Германския райх от 1871 г.

Днешната операция е проведена в 7 германски провинции и Швейцария, съобщават „Шпигел“ и „Зюддойче цайтунг“. При обиска в Ройтлинген, провинция Баден-Вюртемберг заподозрян произвежда изстрели. Полицай е ранен. Стрелецът е арестуван. Според германските медии сред обискираните лица има много действащи полицаи и военни. Някои от тях са продължили да поддържат мрежата за организиране на държавен преврат, който е трябвало да бъде извършен при необходимост с оръжие.

„Дойче Веле“ отбелязва преди време, че според германската агенция за вътрешно разузнаване, Службата за защита на конституцията (BfV), в страната има около 21 000 райхсбюргери, от които 5% са класифицирани като крайно десни екстремисти. Повечето райхсбюргери са мъже. Средната им възраст е над 50 години. Част от привържениците са бивши военни.

Райхсбюргер възниква през 80-те години на миналия век и добива популярност през второто десетилетие на този век – след няколко случая на насилие. Един от тях е от 2016 г., когато райхсбюргер застрелва полицай, докато служители на реда претърсват негово скривалище за оръжие.

Притежаването на много оръжие, често нелегално, е характерно за членовете на Райхсбюргер. Би Би Си пише, че германските власти са отнели повече от хиляда разрешителни за притежание на оръжие на хора, за които смятат, че са привърженици на идеологията. Те са подвластни на конспиративни теории, а по време на ковид пандемията и на т.нар. алтернативни факти.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar