Всеки гражданин на Испания, Белгия, Австрия и Франция е потенциален донор на органи.

Предполагаемото съгласие е разписано в националното законодателство, но е дадена възможност хората да се откажат от него. Подобна промяна прие Холандия преди дни, но тя ще стане факт след 2020 г., след одобрението на закона от крал Вилем-Александър. Гражданите там могат и да откажат органите им да бъдат взети след смъртта им, но само ако изрично са уведомили институциите за това.

Според новия закон всеки холандски възрастен,

който не е

регистриран като

донор, ще получи

писмо с въпрос

и два възможни отговора – иска или не иска след смъртта си да дари органи. Ако не отговори, следва второ съобщение по пощата автоматично влиза в списъка на донорите. По всяко време обаче може да промени статута си. Според противниците на този закон , той е спорен, той като е оставил твърде голяма власт при правителството да решава какво става с гражданина след смъртта му. Именно затова вносителите в Холандия променят първоначалния по-строг замисъл и властите вече ще се консултират с близките на починалия, които ще имат последната дума.

И в Холандия, както в повечето държави

причината за

нови закони,

е недостигът

на донори

и десетките, които чакат трансплантация.

Малко по-различна е системата във Франция, където всеки може чрез отбелязване в национален регистър да посочи, че не желае да стане донор. Досега

150 хил. французи

отказват

да са донори,

пише „Гардиан“. Медицинско лице пък е длъжно да провери след смъртта на човек разрешил ли е той да се използват вътрешностите му. Има възможност за писмен отказ или пък желанието да се удостовери от роднина.

През 2008 г. Обединеното кралство отхвърли системата за предполагаемо съгласие и институциите започнаха разяснителна кампания за донорството на органи.

Уелс въвежда метода с предполагаемо съгласие, но иначе във Великобритания

англичаните

трябва да се

регистрират

като донор

Обичайна практика е да се делегират права на роднина, който да даде съгласието на пациента или отказа му.

Великобритания популяризира донорството по изключително нетрадиционен метод – здравните органи се обединяват в приложение за запознанства „Тиндър“, за да повишат осведомеността за липсата на донори на органи . Инициативата насърчава младите потребители да запишат имената си и в донорския регистър в страната. Приложението работи по следния начин –

фалшиви

профили на

известни личности

изпращат

съобщение

в „Тиндър“

и след като си съвпаднат с профила на друг потребител, той получава съобщение:“Това е съвпадение. Де да беше толкова лесно и за тези, които чакат животоспасяваща трансплантация. Регистрирай се и кажи „да“, докато чакаш следващата среща“, Оказва се, че подходът работи и националната здравна каса отчита съществен ръст на съгласието за донорство.

През 2003 г. Ерик Джонсън и Дан Голдщайн провеждат онлайн експеримент, питайки участниците дали биха станали донори на органи. На половината анкетирани им е обяснено, че те не са донори и им се предоставя възможност да станат. На останалите е казано, че са донори и могат да се откажат. В първия случай само 42% са избрали да станат донори. Във втория обаче цели 82% са се съгласили с предпоставката да дарят органите си.

Разликата в подходите се вижда особено ясно, когато се сравнят две държави с различни системи като Германия и Австрия.

В първата, където трябва да се даде изрично съгласие за донорство, го прави само 12% от населението. В Австрия, където законодателството е обратно, процентът на донорите е 99 %.

Ефектът на този вид законодателство има и своето научно обяснение. Ричард Талер печели Нобелова награда за своя метод на „побутване“, част от поведенческата психология. Той обяснява, че хората често имат нужда да бъдат „побутнати“, за да вземат правилното решение. Това е един вид хубава манипулация, като правото на свободен избор на хората все пак не се отнема. Идеята човек автоматично да става донор на органи след смъртта си е един от примерите, как теорията може да се приложи успешно в политиката.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar