Върховният съд в САЩ отмени прецедента „Роу срещу Уейд“ отпреди 50 години и така вече всеки щат решава дали да наложи рестрикции за аборт. Президентът Джо Байдън определи като „трагична грешка“ решението. Така битката за правото на аборт се пренесе в Конгреса и в кампанията за междинните избори през ноември.

Не стихват протестите в цялата страна. Във Финикс, щата Аризона, полицията използва сълзотворен газ срещу активисти за правото на аборт. В Лос Анджелис демонстранти блокираха трафика.

Клиники за аборти започнаха да затварят. Половината щати се очаква да въведат нови рестрикции или забрани за аборт. 13 щата имат готови законодателства, които влизат в сила в срок от 30 дни.

С решението на Върховния съд 36 милиона жени ще изгубят правото си на аборт в щата, в който живеят. Автоматична забрана за прекъсване на бременността вече влезе в сила в Кентъки, Луизиана, Арканзас, Южна Дакота, Мисури, Оклахома и Алабама. Очаква се забраните в Мисисипи и Северна Дакота да влязат в сила след одобрение на щатския главен прокурор. Забрана ще има и в Уайоминг, Тенеси, Айдахо, Тексас, Юта.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar