Премиерът е заплашен от до 10 години затвор

Процесът се води на фона на масови протести

Делото за корупция срещу израелския премиер Бенямин Нетаняху бе възобновено днес след двумесечно прекъсване, на фона на масови протести, предаде Ройтерс.

Обвиняемият не присъства на заседанието в Окръжния съд в Йерусалим, което завърши с решение разглеждането на доказателства да започне през януари.

70-годишният политик, който е първият израелски премиер, изправян пред съда, бе обвинен през ноември 2019 г. в получаване на подкупи, измама и накърняване на доверието. Според обвинението той е получавал подаръци от приятели милионери, търсел е благосклонно отразяване в медиите в замяна на услуги с регулации. Първото заседание по корупционния процес се състоя през май.

Преди 3 месеца Нетаняху успя да постигне коалиционно споразумение с главния си опонент – лидерът на партията „Синьо и бяло“ Бени Ганц, и започна да налага строги ограничения срещу разпространението на коронавируса. През последните седмици обаче страната бележи рязък скок в броя на инфекциите, безработицата расте, а улиците са залети от почти всекидневни демонстрации, подпалени от връщането на ограничителните мерки, както и заради съмненията за корупция.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar