Джорджия стана поредният американски щат, забранил абортите след момента, в който на плода може да бъде установен сърдечен ритъм. Това може да се случи още в шестата седмица, което е на практика най-много двуседмично закъснение на менструацията. Напълно е възможно в този момент жената още дори да не знае, че е бременна, но вече да няма право да премахне плода.

Преди Джорджия, подобни мерки прокараха Кентъки, Мисисипи, Охайо (през 2019 г.) и Айова (през 2018 г.) В общо 15 щата има предложена забрана на абортите в шестата седмица, показват данните на Rewire.News. Съдилищата блокираха законите в Кентъки и Айова, в другите щати също има направени възражения по съдебен път, пише агенция „Ройтерс“.

Законът в Джорджия позволява аборти в по-късна седмица при медицински спешни случаи. В случай на изнасилване или инцест, жената трябва да подаде официална жалба в полицията, за да има право да премахне бременността, отбелязва „Ройтерс“.

Предвиденото наказание за извършващите аборт е до 10 години затвор. Няма направено изрично изключение за жените, които сами предизвикват това с медикаменти, и няма категорично мнение на експерти дали те също ще попадат под това наказание, отбелязва Vox.

„Работата ни е да вършим каквото е правилно, а не каквото е лесно“, заяви губернаторът на щата Брайън Кемп, подписвайки новия закон. „Този закон е смайващо неконституционен“, коментира Елизабет Смит от Центъра за репродуктивни права. „Такива забрани винаги са били спирани от съда. Ще съдим Джорджия, за да се уверим, че това ще се случи и този път“.

Новите мерки притесняват защитниците на правото на аборт с това, че могат да разширят териториите, в които в рамките на поне 160 км. няма къде да бъде направена подобна процедура – което значително би затруднило по-бедните жени. Между Джорджия и Мисисипи се намира щата Алабама, чиято долна камара на конгреса прие тази седмица закон, който забранява абортите изцяло, освен ако животът на майката не е в опасност.

Допреди няколко години такива забрани бяха смятани за прекалено радикални дори от някои противници на аборта, коментира пред Vox Рейчъл Съсман от организацията Planned Parenthood. Но влизането на Доналд Тръмп в Белия дом и Брет Кавано във Върховния съд окуражи консерваторите. Специално номинацията на Кавано, която даде превес на консерваторите в 9-членния съд, означава, че институцията може да преразгледа и промени ключовото решение в полза на правото на аборт. Става въпрос за делото от 1973 г. Роу срещу Уейд, което е основният аргумент на защитниците на това право в съда.

Кой

Законите в страната се пишат по модел, изработен от Faith2Action – организация, която се определя като „най-голямата мрежа от просемейни групи в страната“, пише Vox. Тя определя сърдечния ритъм като „универсално признат индикатор за живот“ и той е достатъчен аргумент за отказване на аборт, освен ако майката не е под опасност от смърт или тежко увреждане. Изключения за изнасилване и инцест не се предвиждат, защото „нито един закон не позволява да се убие невинно дете заради греховете на баща му“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar