Всяка шеста антика, която укриващият се в Дубай хазартен бос Васил Божков, е кътал през годините, е иззета от разследващите. Това става ясно от прессъобщение на държавното обвинение.

Според тях антиките на укриващия се в Обединените арабски емирства бизнесмен, известен като родния Ел Чапо, може да достигнат 10 000 предмета. От 30 януари до момента са иззети 3385 предмета, притежаващи признаци на движими културни ценности. Обвиняемият Божков обаче е регистрирал по реда на Закона за културното наследство само 212 от тях.

„Продължават действията по разследването в сградата на „НОВЕ ИНТЕРНАЛ“ ЕООД на ул. „Московска“ №43″, съобщиха в понеделник от прокуратурата. От съобщението стана ясно, че са иззети още ценности от колекцията на сдобилия се с 18 обвинения олигарх Васил Божков, който

зад граница. В хода на извършените претърсвания в поредно помещение в офиса на българския Ел Чапо били иззети още 175 предмета, притежаващи белезите на движими културни ценности. Така общият им брой достигнал 5934 предмета, при регистрирани от обвиняемия по реда на Закона за културното наследство общо 212 артефакта.

Действията по разследването, свързани с изземване на описаните вещи, се извършват при стриктно спазване на процесуалните правила, както и на утвърдените международни практики за опаковане, транспортиране и съхранение на артефакти, с оглед максимално запазване на автентичността им, увериха от държавното обвинение, като дори разпространиха видео от помещението в сградата на ул. „Московска“ № 43 в столицата, в които се провеждат действията по разследването под надзора на Специализираната прокуратура.

има 18 обвинения. Те са за подбудителство на 4 убийства, изнасилвания, рекет, побои, финансови и данъчни престъпления. Още при обиските в офиса му в „Нове холдинг“ стана ясно, че в мазето е укривал антики, изкопани от иманяри. От разпространените снимки става ясно още, че доста от тях са увити във вестници и кашони, а нито един артефакт не притежава нужната документация.

„Бая иманяри буквално дадоха фира, а той много често контактуваше с тях покрай т. нар. му „колекция“. Така съм чувал. Каквито доказателства съм имал, съм ги показал, призовавам всички хора да не се плашат от Черепа, не е толкова страшен, вътрешно си е страхлив“, коментира преди няколко месеца пред Канал 3 шефът на Ефбет Цветомир Найденов.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar