Откраднато и обявено за издирване от Кралство Испания преди 9 години „БМВ Х3“ , което ръждясва на полицейски паркинг в Стара Загора, да бъде върнато обратно на купувача му, български гражданин, разпореди състав на окръжния съд в Града на липите.

В хода на делото станало ясно че колата, която се оказала с пренабити номера на рамата, е била законно закупена в Пловдив от заралията за солидните 28 360 лв. Автомобилът не бил регистриран у нас, броени дни след сделката той бил иззет от собственика му заради образувано досъдебно производство, а в последствие с прокурорско постановление – предаден за отговорно пазене в ОД на МВР – Стара Загора.

Няколко пъти през годините купувачът правил опити да си получи обратно колата, но получавал категоричен отказ. Аргументът бил, че досъдебното производство все още не е приключило, а само е спряно защото се водело срещу неизвестен крадец.

104 месеца след отнемането й, съдът реши, че липсват каквито и да са основание колата да не бъде върната на собственика й. По нея били извършени всички възможни огледи, изпратено било и съответното съобщение до Испания, но от там не проявили никакъв интерес към возилото.

„По делото не са налице доказателства, че продължава необходимостта от извършването на процесуални действия, които да оправдаят задържането на процесния автомобил. Напротив, видно от цитираното по-горе постановление от 30.09.2014 г., досъдебното производство е спряно. Не са налице данни в наказателното производство друго лице да предявява претенции.

Въпреки уведомяването на официалните власти на Кралство Испания, държавата която е обявила автомобила за издирване, същите не са предявили претенции за връщането му. При липса на спор относно принадлежността на правото на собственост върху автомобила, какъвто е настоящия случай, не е налице основание за неговото задържане.

Това задържане се явява незаконосъобразно“, е записал сред мотивите за решението си съдията. Съдът е постановил прокуратурата да плати на ищеца 1864 лв. за направените от него разноски за адвокати, такси и вещо лице по делото, пише факти.бг

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar