Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров съди евродепутата от „Демократична България“ Радан Кънев за обида за 15 000 лв. За това Кънев съобщи във фейсбук профила си.

„Поводът е, че съм реагирал на неговото изказване, че в средата на 19 век „няма български народ, няма българска нация, никой не знае, че има българи изобщо“. И в реакцията си съм отбелязал – съвсем вярно впрочем – че „никое хюмне, мекере, ибрикчия или предател“ не е обиждал така българите“, написа Кънев.

Сидеров отказа да разговаря и коментира по телефона.

От отговора на исковата молба на Радан Кънев, която е изпратена до Софийския районен съд, се разбира, че Сидеров е обиден от цитираната горе фраза на Кънев. Тя също е публикувана във фейсбук профила на Кънев и след това е препечатана от електронното издание Mediapool.bg.

В отговора си до Софийския районен съд Кънев припомня, че неговият статус е в отговор на изказване на Сидеров по БНТ на 9 март 2019 г. „В средата на 19 век няма български народ, няма българска нация, никой е знае, че има българи изобщо – ние сме заличени. И това, че се възраждаме като народ, като нация, се дължи на Русия, на руския император…“, е казал тогава Сидеров.

В отговора на исковата молба Кънев обяснява, че именно тези думи на Сидеров са предизвикали острата му реакция, която е „фактически вярна и политически оправдана“. Кънев пише до съда още, че думите, написани по адрес на Сидеров – „…той просто не е българин“, „произтичат от собствените твърдения на ищеца, отричащи цялото наследство на ранното българско Възраждане, културно-просветните борби в Мизия, Тракия и Македония, църковния въпрос и генезиса на българската нация“. Кънев отчита в отговора си, че е публикувал „процесния текст“ афектиран, но смята, че като управляващ политик ищецът (Сидеров, б.а.) би трябвало да търпи последиците от политическите си изявления, в това число и острите ответни реакции на изявления, които обиждат цялата ни нация и отричат историческото ни наследство.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar