Проверката на Министерството на отбраната е показала, че шефът на Военновъздушните сили ген. Цанко Стойков е предоставил на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) цялата информация, която тя му е поискала. Това съобщи пред Би Ти Ви министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Повод за проверката станаха разпространени от прокуратурата записи на телефонни разговори на Стойков с предшественика си на поста, а сега – президент на страната, Румен Радев и други лица. В разговора си с държавния глава Стойков го информира за поискани от КПКОНПИ документи по проверката срещу Радев за конфликт на интереси при назначаването на Десислава Генчева (впоследствие Радева) на щат във Военновъздушните сили (ВСС) и предоставянето й на жилище. Какво се чува в записите прослушайте тук.

„Стойков не е възпрепятствал, а е предоставил всичко с 2 седмици закъснение. Той ми каза, че първо са поискали разяснение какво и как се иска – това е армия, след две писма кореспонденция са предоставили всичко“, каза министърът на отбраната.

Според обясненията на главния прокурор Иван Гешев записите на разговора, в който участва и държавният глава, са направени от ДАНС докато е вървяла друга проверка на шефа на военната авиация. Те бяха огласени безпрецедентно като веществени доказателства, а Гешев поиска Конституционният съд да тълкува дали президентът може да бъде разследван.

Бюрото за контрол на СРС проверява дали записите на държавния глава са законни.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar