Комисия „Антикорупция“ заведе нови дела за отнемане на активи

Спецсъдът вече гледа делото срещу бандата на Весо Паяка

Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) реши да внесе в съда искове за отнемане на активи за общо 7 млн. лв. В тях са включени 22 недвижими имота и автомобили.

Три от исковете за 2 млн. лв. са за имущества на обвиненият като тартор на наркогрупа Веселин Христов, по прякор Весо Паяка и аверите му Радмил Ранов-Ради Ланеца и Мартин Малпаси. Бандата бе разбита през 2019 г., а делото срещу групировката вече се гледа от Специализирания наказателен съд.

Исковете срещу Весо Паяка и Мартин Малпаси ще бъдат гледани от Софийския градски съд, а срещу Ради Ланеца от Окръжния съд в Кюстендил. Паяка може да остане без едноетажна сграда и идеални части от три апартамента и един парцел в София за 932 056 лв. Незаконните движими и недвижими имущества на Малпаси са оценени на 668 335 лв., а на Ради Ланеца – за 505 608 лева.

От другите искове по-впечатляващ е този срещу Румен Колев, който е разследван за неплатени данъци. Комисията на Сотир Цацаров ще настоява пред Окръжни съд в Силистра от Колев да бъдат отнети имущества за 2 193 000 лв.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar