Делото за присвояване на 5 млн. лв. срещу бившия шеф на Националната разузнавателна служба (НРС) ген. Кирчо Киров е спряно от Върховния касационен съд (ВКС) заради здравословни причини на подсъдимия. Решението трима висши магистрати са взели в петък.

Преди този развой на процеса ВКС направи 3 опита да му даде старт. Причина за отлаганията бе неявяването на Киров. Неговото присъствие не е задължително, но той изрично е пожелал да е в съда.

За да спре делото, ВКС е изслушал съдебномедицинска експертиза, чието заключение е гласяло, че подсъдимият не може да участва в процеса заради заболявания. През декември самият Киров заяви пред „24 часа“, че микроинсулт го е съборил. За други свои заболявания той не каза, тъй като информацията за тях е лична.

Очаква се ВКС през ноември да назначи нова съдебномедицинска експертиза, която повторно да установи здравословното състояние на 68-годишния генерал.

Това е първото от серията дела срещу Киров, след като той напусна поста си в НРС през 2012 г. 2 инстанции го осъдиха на 10 г. затвор. Той атакува именно тази присъда пред ВКС. Според прокуратурата бившият разузнавач №1 е присвоил близо 5 млн. лева, след като съставил над 1000 официални финансови документа, които да бъдат използвани за доказване на фалшиви служебни разходи за специфични нужди на НРС.

Срещу Киров се водят и други 2 дела.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar