Нов състав на Апелативния съд в Пловдив ще поеме делото за убийството на митничаря Георги Дребчев. Той бе застрелян точно преди 20 години – на 13 юни 1999г. във входа на блока си в пловдивския квартал „Тракия“.

Малко преди давностният срок за убийството да изтече, за престъплението бяха арестувани соченият за физически убиец Божидар Атанасов и помагачът му Иван Карабелов от Съединение. Според събраните по време на разследването доказателства подбудител на убийството бил починалият през 2012г. бивш кмет на Съединение Евгени Маринчешки. На първа инстанция Божидар Атанасов получи доживотна присъда, а Карабелов – 15 и половина години затвор. Впоследствие Апелативният съд в Пловдив намали присъдите им. На първия вместо доживотна, даде 20 години зад решетките, а на втория подсъдим – 7 години затвор. Тогава магистратите прецениха, че начинът на осъществяване на престъплението не завишава обществената опасност на деянието. Убийството било извършено с един изстрел в тялото на пострадалия, след което подсъдимият Божидар Атанасов без да се интересува дали и доколко този изстрел е бил достатъчен за причиняване на смъртта на Георги Дребчев, изплашен и притеснен напуснал местопрестъплението. Апелативните съдии миналата година се мотивираха, че тези обстоятелства не могат да характеризират деянието като брутално и жестоко, както е приел в мотивите си Окръжният съд, още повече, че липсва и обвинение убийството да е извършено с особена жестокост. В мотивите за намаляване присъдата на вторият подсъдим Иван Карабелов съдът бе приел, че това се прави заради съдействието, което е оказал на разследващите органи. Благодарение на неговите обяснения било доказано престъплението, извършено от Божидар Атанасов.

Впоследствие съдебната сага продължи и във Върховния касационен съд (ВКС), откъдето отмениха присъдите на двамата и върнаха делото обратно в Пловдив. Процесът е насрочен за 31 май 2019г., петък. Срещу Божидар Атанасов има и второ дело – за убийството на бизнесмена Огнян Харизанов, по което дело на първа инстанция той получи втора доживотна присъда.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar