Всеки абонат на топлофикация може да поиска и да получи наем за преминаващите вертикални щрангове през жилището от доставчика. Това обясни днес Чавдар Янев, който е един от ищците

оборили формулата за сградната инсталация

и делото им срещу монополиста доведе до решението на тричелнен състав на Върховния административен съд (ВАС) за отмяната на методиката за изчисляването й.

Според Янев, който на 3 пъти е поискал и получил по 100 лв., такъв наем е намерил начин да накара столичната фирма монополист да изкара въпросните тръби извън имота му. По думите му всеки абонат на топлофикацията може да подаде иск в съда за наем дори да ползва и заплаща услугите на столичната фирма. Янев дори показа заповед от Софийския градски съд, по която са му били изплатени сумите от мопонолиста.

Абонатът, успял да среже тръбите на парното, минаващи през имота му, обясни още, че от „Топлофикация“ се опитват да опровергаят законите на физиката. Той разказа как преди това

е изолирал вертикалните тръби,

минаващи през панелното му жилище в кв. „Суха река“ и отказал да плаща за такса „Сградна инсталация“. Според него това е един от лесните начини да се реши проблемът със загубите на топлина във вътрешната инсталация в жилищните кооперации. Чавдар Янев преди време е успял да осъди и ЧЕЗ за това, че му спрели тока, защото си позволил да оспори техни сметки. Абонатът разказа как при блокирал електромер, даващ нулеви показания, започнали да му вземат всеки следващ месец по 5 лв. повече.

Янев разказа още как мополистите, обслужващи София, са си позволили да му откраднат лични данни на него и на семейството му, което е незаконно. Той смята, че ако се прилагат законите такива, каквито са, монополите ще фалират.

Според юриста Борис Кумпиков инсталациите с вертикални щрангове са изчислени да работят на пълна мощност. Той смята, че още решението от времето на Иван Костов да се даде възможност до половината от абонатите в една сграда да не ползват услугата е довело до сегашния хаос. По думите му по този начин

са били нарушени и строителните норми.

„В тях е записано, в зависимост от това дали една жилищна сграда е топлофицирана или не, каква електрическа захранваща инсталация да бъде инсталирана, по-точно каква мощност може тя да осигури за имота“, обяснява юристът. „Така има риск кооперация с по-слаба инсталация, изчислена за наличие на парно, да не издържи на товара от отоплителните уреди. Същото важи и за трафопостовете в даден район на града“, добавя Купмиков. Той смята още, че би трябвало да се реши при над 10% отказали се от парно, кооперацията да се изключва от централното топлоснабдяване и така доставчиците на топлинна енергия ще бъдат накарани да намерят начин да заинтересуват абонатите да не си откачват радиаторите, за да не останат без клиенти. В тази връзка юристът смята още, че уредите за дялово разпределение са ненужни.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Виктор
Виктор
03 май 2018 18:53
Гост

Ако тръбите са твои, но обслужват не теб, а съседните имоти, някой дължи обезщетение за това. Дали съседите, които ползват услугата, или търговецът, това вече е друг въпрос.