Поканените от Елена Йончева издатели: Галя Прокопиева разказа семейна история, Стояна Георгиева – чужда, но никой не повдигна най-важния въпрос – защо България е единствената държава, която не подкрепи медиите в коронавируса

Да се увеличат парите за медиен плурализъм. В Европейската комисия вече се обсъжда 61 млн. евро евентуално да бъдат отпуснати на медиите в Европа. Това обяви зам.-председателката на ЕК Вера Йоурова по време на конференцията „Свобода на медиите в България“.

Еврокомисарката се включи онлайн, тъй като заради пандемията от коронавирус, конференцията, организирана от Елена Йончева, се състоя едновременно в Брюксел и София.

Според Йоурова няма страна, в която да не се наблюдава риск за журналистите. Затрудненията в работата им са заради икономическата криза, рекламните загуби, но и политически натиск.

Йоурова призова всички страни-членки на ЕС, включително България, да въведат в националните си законодателства правилата на европейската Директива за аудиовизуалните медийни услуги. Срокът за това бе до 19 септември 2020 г., но още не се е случило у нас.

„ЕК иска да увеличи финансирането в следващия бюджет на ЕС за проекти, свързани с медийния плурализъм, както и за правна помощ на журналисти. До края на годината ще представим два плана за действие“, добави вицепрезидентката на ЕК. Единият ще подкрепя дигиталната трансформация на медиите, а вторият ще е за защитата на журналисти и предотвратяването на съдебни процеси срещу тях.

Йоурова разказа, че има множество случаи в различни страни от ЕС, при които журналисти са изложени на заплаха. „Всяка вечер получавам подобни сигнали по мейл, заради които не мога да спя нощем. Работата на журналистите е под ужасен икономически и политически натиск, но те са жертва и на физически заплахи“, каза комисарката.

До края на годината се очаква да бъде приета резолюция на ЕП, която ще даде

европейската

рамка за

медийната

свобода,

каза Елена Йончева, домакин на конференцията. Тя предлага 4 мерки за медиите – създаването на цялостен механизъм за свобода на медиите, включително и чрез законови актове; европейски стандарти за прозрачност на реалната собственост на медиите; увеличаване на ролята на разследващата журналистика, като има специално финансиране от европейския бюджет, което обаче да се преразпределя не на национално ниво, а чрез международни неправителствени организации; да има нов механизъм за европейските средства, които се отпускат на медиите за комуникационни стратегии. Досегашният, при който

у нас се дават

пари само на

телевизиите и

електронните

медии,

е лоша практика според Йончева.

Чрез видеоконферентна връзка участваха румънската евродепутатка Рамона Стругариу от групата „Обнови Европа“, Павол Шалай от „Репортери без граници“, шефът на отдел „Информационно общество“ в Съвета на Европа Патрик Пенинкс.

Сред участниците в София, поканени от Йончева, беше Галя Прокопиева, изпълнителен директор на „Икономедия“. За да илюстрира лошата медийна среда, тя разказа лична история как властите преследват нея, съпруга ѝ Иво Прокопиев и има натиск срещу издателството им. Стояна Георгиева, главен редактор на mediapool.bg, разказа чужда история – за Нова тв. В дискусията се включиха още Къдринка Къдринова, журналистка от СБЖ, Силвия Великова от БНР и Светослав Терзиев от в. „Сега“.

Други журналисти и издатели не бяха поканени за участие, макар че присъстваха като гости. Никой от тях обаче не повдигна най-важния въпрос – защо България е единствената държава, която не подкрепи медиите в коронавируса.

Думата взе и Мартин Карбовски, който направи забележка на организаторите, че дискусията засяга само общи въпроси и не става ясно как много журналисти изчезнаха и никой не ги защитава.

„Предлагам ви да ги разпитате“, каза Карбовски и призова Елена Йончева да направи дискусия с Миролюба Бенатова, Генка Шикерова и др. Дори предложи той да ги заснеме и разпита, за да е ясно как конкретни хора бяха отстранени от медиите. Той призова да се разгледат и клаузите в договорите на журналистите, както и новите директиви и забрани над медиите.

„Ние вече не може да снимаме деца, не може да снимаме в затворите и в старческите домове например. Така изчезнаха цели теми от социалната журналистика“, разпалено обясни Карбовски.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar