Венецуелската полиция задържазам. председателя на Народното събрание ЕдгарСамбрано късно в сряда при операция в източната част на столицата Каракас, предаде TheWashingtonPost.

Той е първият висш опозиционен служител, задържан от социалистическото правителство след неуспешния опит за военен преврат миналата седмица, който целеше отстраняване на президента Николас Мадуро.

Колата на Самбрано е била заобиколен от маскирани полицаи от разузнавателната полиция на Венецуела. Той e настанен в затвор с криминални престъпници.

Самбрано е един от десетте опозиционни политици, обвинени в предателство, заговор и бунт от Върховния съд на Мадуро във връзка с парцела от 30 април.

Арестът е бил потвърден от Хуан Гуайдо, председател на парламента и самопровъзгласил се за временен лидер на Венецуела.

Припомняме, че по-рано Каракас свали имунитета на седем депутати за подкрепа на предполагаем опит за преврат миналата седмица срещу президента Никола Мадуро.

Върховният съд (TSJ) обяви решението си да разреши отнемането на имунитета на Хенри Рамос Алуп, Луис Герман Флоридо, Марианела Магаланес Лопес, Хосе Симон Калзадила Пераза, Америко Де Грация, Едгар Самбрано и Ричард Хосе Бланко Делгадо.

Съдът обвини опозиционните депутати в държавна измяна, бунт и обществено подстрекателство. Главният прокурор Тарек Уилям Сааб ще се занимава с криминалното разследване.

Народното събрание, водено от лидера на опозицията Хуан Гуайдо, критикува решението на съда с изявление, че нищо няма да спре опозицията в борбата за свободни избори.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar