Великобритания беше обвинена в „измъкване от своите отговорности“, след като отне паспорта на бившия екстремист от „Ислямска държава“ Джак Летс, който беше задържан в Сирия и има двойно британско-канадско гражданство.

Канада в неделя изрази „разочарование“, че Великобритания лиши от гражданство бившият член на ИД.

Министърът на обществената безопасност Ралф Гудейл обвини Обединеното кралство, че е предприело „едностранни действия за намаляване на своите отговорности“ за 24-годишния Джак Летс, наречен от британските медии „Джак Джихадиста“.

Няколко британски медии съобщиха в неделя, че Летс е лишен от британското си гражданство. Според тяхната информация бившият премиер Тереза Мей одобрила този ход, преди да напусне поста си в началото на юли.

Вътрешното министерство на Обединеното кралство обаче отказа да потвърди решението, заявявайки, че не коментира отделни случаи.

Въпреки отказа на ведомството да обсъжда съдбата на Летс, негов говорител е отбелязал, че „решенията за отнемане на гражданство са базирани на съветите на официални лица, адвокати и разузнавателни агенции и това е един от начините да се пребори терористичната заплаха, която представляват някои личности за страната и да се запази държавата сигурна“.

Канадското правителство не крие, че има информация за задържани негови граждани в Сирия, но заявява, че няма официален ангажимент да организира тяхното завръщане и няма да рискува живота на консулските си служители в най-опасната част на света.

Летс избягва от Англия, когато навършва 18 години през 2014 г., напускайки училище, пише БиБиСи. Две години по-рано той е приел исляма.

Твърди се, че е напуснал родината си, за да се присъедини към ИД. Той казал на родителите си, че е в Йордания, изучава арабски.

Въпреки че отрича да е член на ИД, в един момент от престоя си в Сирия той публикува във „Фейсбук“, че би искал да извърши „мъченическа операция“ срещу британски войници.

Летс бе заловен от кюрдските сили в Сирия и хвърлен в техен затвор, въпреки че в интервю за медиите по-рано тази година заяви, че би искал да се върне във Великобритания.

„Аз не съм невинен“, казал Джак пред ITV News. „Заслужавам това, което ще ми се случи. Но просто искам то да бъде … Подходящо. Не просто случайно, без ясни правила и наказание в Сирия.“

Неговият баща е канадец, а майка му – от Великобритания. През юни родителите му бяха обвинени от британски съд във финансиране на тероризма, защото му били изпратили малка сума пари. Те все пак не попадат зад решетките.

Това е вторият случай, когато Великобритания отнема гражданството на свой гражданин, който се присъединил към ИД, след като през 2014 г. екстремистката група превзе голяма част от Сирия и Ирак.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar