С решение на Върховния административен съд (ВАС) от 13 август окончателно са отхвърлени жалбите на сдруженията „Коалиция за устойчиво развитие“ и „Екогласност“ срещу екооценката на проекта за националното хранилище за ниско и средно радиоактивни отпадъци на площадката на АЕЦ „Козлодуй“. Срещу оценката за въздействие на околната среда имаше и протест на Върховна административна прокуратура, но и той е оставен без уважение от съда.

Това съобщиха от Държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци“ (ДПРАО) – то изпълнява проекта, който трябва да поеме опасните отпадъци не само от енергетиката, но и от медицината, промишлеността, селското стопанство и науката. Депото струва 70 млн. евро, които са осигурени от Международния фонд „Козлодуй“ за компенсации на страната за преждевременното затваряне на малките реактори на ядрената ни централа.

Две години след първата копка

Сегашното решение на ВАС на практика означава, че строителството на хранилището за радиоактивни отпадъци няма да спира. То започна официално през август 2017 г., тъй като получи разрешение за предварително изпълнение въпреки жалбите срещу издадения му още през 2016 г. ОВОС. Изпълнител на проекта е консорциум на германската „Нюкем технолоджи“, в който участват и българските фирми „Евробилд“, „Корект“, „Булинвест“ и „Янг проект“.

Според договора първият етап от депото ще бъде въведен в експлоатация през 2021 г. Цялото съоръжение ще бъде от приповърхностен траншеен тип и ще има капацитет 19 хил. стоманобетонни контейнера с радиоактивни отпадъци. След запълване клетките ще се покриват със стоманобетонна плоча и ще се изолират от атмосферните води чрез изграждане на многопластов земнонасипен слой. Планирано е хранилището да бъде в експлоатация 60 години, а в следващите 300 години ще трябва да бъде обект на постоянен контрол от страна на отговорните институции. „Когато бъде построено, националното хранилище ще приема преработени и обезопасени ниско и средно активни радиоактивни отпадъци, генерирани единствено на територията на България“, заявяват от ДПРАО.

Ново недоволство

Малко преди окончателното решение на съда за ОВОС, в края на юли, 10 български и румънски неправителствени организации излязоха с общо писмо, в което предупреждават за сериозни проблеми с радиологичната безопасност на проекта. Според тях площадката „Радиана“ е само на 4 км от река Дунав, което е предпоставка за проникване на подпочвени и повърхностни води и разнасяне на радиацията.

Екоактивистите твърдят, че в района е невъзможно заравяне на радиоактивните отпадъци дълбоко под земята поради хидрогеоложките условия. Също така не е препоръчително и съхраняването им само на повърхността, защото противоречи на препоръките на Международната агенция за атомна енергия.

Писмото на неправителствените организации е изпратено както до българските и румънски институции, така и до държавите донори на Международния фонд „Козлодуй“ – Австрия, Белгия, Дания, Франция, Гърция, Ирландия, Нидерландия, Испания, Швейцария, Обединеното кралство. Сезирани са още и Европейската комисия, Европейският парламент и Европейската служба за борба с измамите (OLAF).

Дълга история

Проектът за национално хранилище, разположено на площадката „Радиана“ в непосредствена близост до АЕЦ „Козлодуй“, е одобрен от правителството още през 2005 г. Инвестиционното предложение е представено през 2011 г., като е имало три обществени обсъждания – в Козлодуй, в село Хърлец и в румънския град Бекет. През 2015 г. са проведени и публични срещи в 11 селища за обсъждане доклада на оценката за въздействие на околната среда на проекта. През 2016 г. е имало обществено обсъждане на проекта и в румънския град Крайова.

Решението за одобряване на ОВОС на хранилището е издадено на 23 декември 2016 г., на 5 май 2017 г. проектът получава разрешително за строеж от Агенцията за ядрено регулиране, а на 9 юни 2017 г. – и от регионалното министерство. Изкопните работи по съоръжението започнаха през август 2017 г.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar