Върховният административен съд окончателно отмени решението на Общинския съвет-Кюстендил от февруари 2015 г. за продажбата на известната „Чифте баня“ в центъра на града, постанови съдебен състав по делото.

Така приключва продължилата повече от 4 години сага по продажбата на банята, която не е спирала да работи от пускането ѝ през 1913 г.

Мотивът за обявявяне на решението на съветниците отпреди 4 години за нищожно, е, че „Чифте баня“, която е ахритектурен паметик на културата, не е частна общинска собственост, а е изключителна държавна собственост, защото попада в рамките на архитектурния резерват „Античен средновековен град Пауталия-Велбъжд“, постановява ВАС.Тоест съветниците не са имали правомощия да обявяват Чифте баня“ за продажба.

Лицензирана фирма определи първоначална тръжна цена за обекта, заедно с парк от 5,5 декара, от 1 026 000 лева. Според мнозина „Чифте баня“ струва повече.

Последваха протести пред Общината, а местно сдружение обжалва решението в съда.

След доста перипетии ВАС слага точката на дългогодишния спор по темата „Чифте баня“, за която все пак имаше два търга, но не се яви нито един купувач.

Общината трябва да заплати и 500 лева разноски на сдружението, обжалвало решението на съветниците.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar