Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) е отменил решението на Административния съд в Пловдив, с което беше потвърден ревизионният акт, издаден от данъчните срещу евродепутата Николай Бареков.

През септември 2014 г. НАП издаде ревизионен акт, с който констатира, че бившият водещ дължи общо 48.9 хил. лв. данък върху доходите за периода от 2008 до 2012 г. Николай Бареков го обжалва пред Административен съд – Пловдив, който го потвърди. Евродепутатът се обърна към ВАС, който след процес, продължил година и половина, върна делото в първа инстанция.

Съдиите Фани Найденова (докладчик), Бисер Цветков и Росица Драганова приемат, че първата инстанция е издала решение, което е общо мотивирано, без самостоятелен и задълбочен анализ на възраженията на Бареков и представените от него доказателства. ВАС отбелязва, че от депозирането на възражения пред данъчните и издаването на ревизионния акт били минали два дни, който срок „е твърде кратък за да обоснове задълбочен преглед от страна на ревизиращите органи на възражението и приложените доказателства от ревизираното лице“.

В решението си ВАС коментира още, че долната инстанция не е коментирала възраженията на Бареков, че голяма част от пътуванията в чужбина са командировки за сметка на работодателя, който е поел всички направени разходи, нищо че същите са платени с кредитни и дебитни карти на евродепутата.

В действителност Административният съд в Пловдив коментира в решението си това възражение, като го оставя без уважение със следните мотиви: „Друга огромна част от направените разходи, видно от подробните извле­че­ния в табличен вид, представляват луксозни разходи за лични нужди (очевид­но покупки на луксозни стоки в различни държави, градове, населени места и летища и в различни магазини на марките Louis Vuitton, Donna Karan, United Colors of Benetton, Armani Jeans, Sportstaff, Sergio Rossi, Hugo Boss, Calvin Clein, Gucci, Dolche & Gabbana, Christian Dior, Chanel, Sarl Arianie, Victoria`s secret и много други), които също не могат, а и няма логика да бъдат приспаднати от на­чис­лените като разход суми за дневни и квартирни пари.“

Сред другите аргументи на ВАС да отмени решението е, че не е обсъден от съда начинът, по който е формирана данъчната основа на базата на семейни приходи и разходи, при положение че Николай Бареков и тогавашната му съпруга Евгения са били обект на две отделни ревизии. „Макар и в българското национално законодателство да не съществува института на „семейно облагане“, извършването на две паралелни ревизии на двамата съпрузи, както е подходено в случая, и разделяне поравно между двамата на установената данъчна основа за облагане по 1/2 за всеки от тях предполага пълна идентичност между установените задължения на всеки от съпрузите в издадените им самостоятелни ревизионни актове“, коментира ВАС.

След решението на ВАС делото ще се върне в начална фаза – Административния съд в Пловдив, където трябва да бъде разгледано от нов състав, който да се съобрази с мотивите на по-горната инстанция. При предишното разглеждане на делото процесът на първа инстанция е продължил около година, а на втора – година и половина. Ако тези темпове се запазят, това означава, че казусът ще приключи окончателно в средата на 2021 г., когато голяма част от задълженията, които НАП твърди, че Бареков има, ще се погасят от абсолютната десетгодишна давност.

Ревизиите срещу Николай Бареков започнаха след затварянето на КТБ. По твърденията на прокуратурата евродепутатът и създаденият от него проект „България без цензура“ са получавали десетки милиони от КТБ. Въпреки това срещу Бареков няма повдигнато обвинение, което се обяснява с това, че линията му на обществено говорене е в синхрон с интересите на Сотир Цацаров и Делян Пеевски.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar