Живеещият в Дубай от две години Васил Божков призова Европейския парламент и в частност специална група евродепутати, която тази седмица изпраща в София 7-членна мисия, да разследва действията на българската държава спрямо него и дружествата с негово участие „защото моят казус „от А до Я“ е нагледен пример за брутално беззаконие“.

Това стана с разпространено сред българските медии отворено писмо до София Хелена ин’т Велт, председател на Мониторинговата група към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни
работи в Европейския парламент. Тя предвожда групата нейни колеги от различнит групи в европарламента, която ще има срещи в България в четвъртък и петък. Водещата тема е как България се справя с върховенството на правото, борбата с корупцията и защита свободата на медиите.

Божков допъла, че е на разположение да предостави допълнителна информация по своя случай, ако такава е необходима.

Текстът представлява подробно изброяване на неговия случай и обяснява, че държавата на практика конфискувала цялото му имущество и ликвидирала целия му бизнес без съдебен акт на нито едно ниво. „Успоредно с това бяха арестувани без каквито и да било доказателства съпругата ми и сина
ми. Дефакто и деюре е експроприирана и частната ми колекция от безценни за световното
културно историческо наследство артефакти. Премиерът Борисов откровено призна в телевизионно интервю „отнехме бизнеса на Васил Божков в полза на държавата“, се казва в писмото.

Върху 8 страници той обяснява на Ин’т Велт, че 2 години нито едно от повдигнатите му 19 различни обвинения не е влязло в съдебна фаза и по нито едно не е бил разпитан.

Божков обвинява и служебното правителство. „Бавенето говори само за едно – доказателства за моята вина няма и аз ще бъда оправдан. Затова беше необходимо репресията да бъде легитимирана с удар по Закона „Магнитски“. Според него по този закон срещу него била произнесена „присъда без съд, която служебното българско правителство подпечата отново в пълно нарушение на българските закони, Конституция, всички норми на ЕС и международни договори за защита на човешките права.“

В текста се твърди, че всичи банкови сметки – негови, на семейството и на търговските дружества с негово участие – са запорирани от началото на 2020 г. без санкция на компетентен съд. При изслушване в парламента преди няколко седмици по повод мерките в България след сънкциите по Глобалния закон „Магнитски“ на САЩ управителят на БНБ Димитър Радев каза (по повод питане за Делян Пеевски, друг от санкционираните от Вашингтон), че няма данни за е блокирана незаконно нито една сметка.

Обвиненията, че правителството в София било погазило всички български и международни закони покрай „Магнитски“, се доказват пред съда, за чиято санкция иначе Божков настоява. В писмото не се споменава дали авторът е отправил чрез свои адвокати обжалване в България, макар според „Капитал“ това да е факт. Не се посочва и дали Божков е започнал процедура пред Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на Съединените американски щати за обжалване на санкциите, както определя американският закон „Магнитски“.

Призивът му европарламентът да разследва действията на българската държава срещу него може да доведе единствено до политически акт, тъй като европейският парламент няма разследващи правомощия и функции. С подобни случаи се занимава Европейският за правата на човека в Страсбург и това обикновено става след изчерпване на правните процедури за защита в собствената страна.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar