Васил Божков, когото управляващите и прокуратурата сочат като финансиращ и имаш интерес от протестите за оставки на правителството и главния прокурор, заяви, че той не плаща на провокатори, а те са служители на охранителна фирма.

Обвиняемият бизнесмен коментира темата по обичайния начин – със статус във Фейсбук. Той твърди, че провокаторите на протестите са от „Делта гард“. Божков не посочва доказателства за това, а само коментира, че „знаете #КОЙ стои зад нея“ – намекът му явно е, че тя е свързана с депутата от ДПС Делян Пеевски. Той добавя още, че „същите хора бяха сред защитниците на Иван Стоименов Гешев при избора му за главен „инструмент“.

„Делта гард“ е собственост на Димитър Спасов (известен с прякора Митко Каратиста) и беше посочена в разследването на Антикорупционния фонд „Осемте джуджета“ като фирмата, от която са сложили постоянна охрана на Илия Златанов. Той е собственик на „Изамет“ (за производство на асансьори), а група около Петър Петров – Петьо Еврото се опитва да изземе фирмата. Златанов твърди, че се е срещал със Спасов, Любена Петрова (съпруга на Петьо Еврото) и адвокат Десислава Коцева и са обсъждали връщането на златото му (повече по темата – тук). Кадри от разследването показаха, че „Делта гард“ охранява и завода за асансьори в Дупница, което се вижда от табели на портала.

„Дневник“ изпрати въпроси на „Делта гард“ на контактите във фирмения й сайт.

За провокатори и готвени провокации на протестите се говори от няколко дни, включително от премиера Бойко Борисов. От полицията твърдят, че вече идентифицират и анализират такива, които са засечени според тях предните дни, но все още няма официална информация с кого са свързани, има ли потвърждения за връзки с Божков и/или с футболните агитки. Присъствието на запалянковци (като според участници в протестите има и ултраси – най-крайните привърженици, обикновено с националистически възгледи) беше видимо и във вторник, а и в сряда вечер. Властите също признават, че засичат футболни фенове, но отказват да назоват на кои отбори. Според протестиращи могат да се различат привърженици и на „Левски“, и на ЦСКА, и на „Славия“ като обикновено стоят в различни точки на протеста. Смята се, че именно феновете няколко вечери палят димки, хвърлят пиратки и обръщат скандирания, популярни от стадионите в свързани с искания за оставка. В сряда някои от тях правеха и нацисткия поздрав с ръка. Част от тях са с шапки или качулки.

Опитът за влизане във втората сграда на парламента (бившия Партиен дом) във вторник вечер също беше определен като извършен от провокатори. И от полицията (нарекоха го „агресия по команда“), и от част от организаторите на протеста потвърдиха това. Тогава бяха хвърлени две самоделни бомбичк, пликове с червена боя и бутилки, които удариха полицаи, снимащите от медии и протестиращи. Според полицията задържани за конкретния случай са шестима. (Повече за ситуацията – във видео тук).

Официално потвърждение дали са свързани с фирми, агитки или други групи все още няма.

Във вторник през деня – часове преди протеста с първа сериозна провокация, прокуратурата разпространи записи на телефонни разговори на Васил Божков с журналиста Огнян Стефанов, депутат от БСП Александър Паунов и неизвестен мъж и започна разследване за държавна измяна. В разговора с Паунов, Божков коментира, че може да изпрати десет хиляди пред парламента, зариди финансовия министър Владислав Горанов (от контекста се подразбира, че се очаква той да отговаря на въпрос в парламента, но няма да се появи). Обвиняемият бизнесмен говори и за „…ако не им бях налял десет-петнайсет хиляди…протеста ше се сведе до, до две хиляди и разни политици да минат, да ги поздрават, да (не се разбира) до тях и т“ва е“ и също „даже сега създаваме щаб на протеста малко да ги обедина“ (правописът е по изпратения от прокуратурата).

В статуса си от сряда вечер, Божков твърди, че този запис с Паунов е „манипулиран, изменяйки смисъла на целия диалог“. Във вторник след разпространение на разговорите Паунов напусна парламентартата група на БСП, но остава депутат. Той твърди, че не си спомня да е говорил с Божков на посочената дата – 10 юли.

Укриващият се в Дубай бизнесмен твърди още, че „не „яхвам“ протестите на гражданите. Подкрепям ги и вярвам, че това е начинът да се стигне до промяна.“

Четете още

  • Борисов в опит за запазване на власттта – сменя „министри на „Пеевски“
  • „Сладур такъв… ще ме притискаш“ – нов запис на Борисов
  • Борисов може да подаде оставка, но ще опита да е на власт поне до декември

В последните дни той има различни изказвания във Фейсбук, Туитър и Инстаграм, с които подкрепя протестите (както ги нарича срещу „#хунтата“) и призовава гражданите да не се отказват. При първия протест, Божков беше написал дори, че съжалява, че физически не може да е на него. Потребител в Туитър беше коментирал в сряда, че бизнесменът може да протестира и излъчва на живо пред резиденцията на Пеевски в Дубай (според неофициална информациа, депутът от ДПС често пребивава в арабската държава).

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar