Във Варненския апелативен съд започна дело за изнудване срещу лидера на „Воля“ Веселин Марешки и Красимира Колева.

Производството пред въззивната инстанция е образувано по протест на прокуратурата и жалба на частния обвинител и граждански ищец Асен Миланов, с които се иска отмяна на оправдателна присъда, постановена от Окръжен съд – Варна.

Лидерът на „Воля“ и Колева са обвинени в изнудване на наемателя на пицария „Ред хот“ Асен Миланов и за увреждане на имуществото му. Срещу Марешки има и обвинение за лека телесна повреда на лидера на „Възраждане“, общинския съветник Костадин Костадинов, който се намеси в конфликта и пред полицаи отнесе юмрук от бизнесмена.

Съдебният състав счете за необходимо да изясни имуществените отношения между двамата подсъдими, каквито се твърди в протеста, че съществуват. Марешки и Колева отказаха да дават обяснения. Затова съдът прецени за нужно да установи фактите чрез писмени доказателства и разпит на свидетел, който ще бъде призован.

Предмет на въззивна проверка е присъда от 18 октомври, м.г., с която Варненският окръжен съд призна за невинен Веселин Марешки по обвинението, че в периода 9 октомври – 16 ноември 2014 г. с цел да принуди Асен Миланов да поеме имуществено задължение и да му заплаща месечно сума от 10 хиляди лв., го заплашил с увреждане на имущество – разрушаване на стопанисваното от него заведение и с друго противозаконно действие с тежки последици – създаване на пречки и преустановяване на търговската дейност на заведението.

Деянието било придружено с унищожаване и повреждане на имущество и е причинило значителни вреди за 14 838,37 лв. Красимира Колева също бе оправдана. Срещу Марешки бе повдигнато и обвинение за това, че на 15 октомври, 2014 г. е причинил на Костадин Костадинов, в качеството му на длъжностно лице – общински съветник, лека телесна повреда.

Миналия юни Окръжният съд констатира, че е настъпила абсолютната погасителна давност за това обвинение и прекрати частично наказателното производство. Гражданските искове за 40 хиляди лв – обезщетение за претърпени неимуществени вреди и за 14 838,37 лв – за имуществени вреди, не са били уважени.

Първата инстанция е стигнала до извода, че не е извършено престъпление. Не са били събрани доказателства, че с поведението си Веселин Марешки е осъществил заплаха – необходим елемент от престъплението „изнудване“.

Пресслужбата на Апелативния съд припомня и хронологията на делото, като през 2017 г. председателят на първоинстанционния съдебен състав се самоотведе и то беше преразпределено на друг докладчик. Впоследствие бе представено решение на ЦИК, удостоверяващо, че подсъдимият е избран за народен представител и е получил имунитет, което предпоставя промяна в подсъдността на разглеждане на делото.

Производството беше прекратено и изпратено по компетентност на Софийския градски съд. ВКС обаче го върна Окръжния съд във Варна. Последва отвод на съдебния състав и избор на нов.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar