„ОЛАФ казва, че има някакви пороци по тази обществена поръчка, тъй като имаме сигнал, че са подменени критериите по поръчката по времето на служебното правителство, те казват кога“. Това заяви пред БНР Валентин Радев, бивш министър на вътрешните работи, сега депутат от ГЕРБ, във връзка с препоръка на Европейската служба за борба с измамите да бъдат възстановени в европейския бюджет близо 6 милиона евро по разследване за предполагаема злоупотреба със служебно положение в МВР.

Според него МВР има полза от автомобилите, но въпросът е дали всичко е по правилата:

„Европейската комисия иска да знае дали всичко е законно и по правилата, по които те са ни отпуснали средствата от солидарните пари на ЕС“.

Радев коментира, че материалите са предадени на прокуратурата.

Той не отрече, че ЕК е информирала ръководството на МВР през 2018 г. преди да подпише договора за закупените автомобили, че при сключването на въпросния договор може да последва финансова санкция:

„Вероятно е имало такова предупреждение, но и да е имало – те не ни казват какви пороци има. Предупреждават ни за нещо, ние сме погледнали поръчката, но, след като две институции в България са се произнесли – КЗК и съдът, съдът се е произнесъл и ни казва да сключим сделката на избрания изпълнител. ние изпълняваме това, което ни казва съдът“.

Валентин Радев изказа категорично мнение, че не може да се спори с ОЛАФ:

„Това е една служба, в която трябва да имаме доверие. Те ни посочват нещо и ние не можем да се съмняваме, а и за първи път ни посочват къде са проблемите в тази обществена поръчка. Няма нужда сега да казваме дали сега това е политическа борба, или – не, а да проверим нарушен ли е законът и кой е отговорен за това. … Да видим кой във веригата, въпреки че те посочват конкретно, има вина, ако се наложи да се връщат тези 6 милиона“.

Депутатът от ГЕРБ подчерта, че, ако се докаже тази вина, отговорността ще трябва да поеме „този, който е назначил служебния министър на вътрешните работи“ (Пламен Узунов, назначен от президента Румен Радев – б.р.):

„Да, парите ще бъдат върнати, но нека за знаем кой носи отговорността. Не съм се съмнявал и за секунда, когато подписах договора. Питам се дали е имало натиск върху служителите в МВР, ако това се докаже, те защо не са ме уведомили, защо юни 2018 година е подаден сигналът, след подписването на договора. Тези хора ги е било страх от нещо ли?“.

Той подчерта, че служебният министър не се появява пред медиите, за да представи своята версия. (От президентството отказаха участие по темата в „Неделя 150“).

Валентин Радев посочи, че съветничка на Пламен Узунов по обществените поръчки е била назначена като председател на комисията за обществената поръчка за тези автомобили за МВР. Според него това води към съмнение за политически натиск.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar