Проектът за т.нар. български закон „Магнитски“, изготвен от Министерството на правосъдието, е почти изцяло противоконституционен.

Това заяви председателят на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев на дискусия на тема „Граждански конвент за правосъдие в пет стъпки – Ние знаем!“.

Законопроектът, който не е внасян в Народното събрание, а изтече в публичното пространство, за пореден път бе подложен на критики и от адвокат Николай Хаджигенов.

Според него той е „сбъркан и погрешен“, но български вариант на „Магнитски“ е нужен, защото бизнесът на Делян Пеевски трябва да бъде атакуван и да му се попречи да разпродава имотите си.

Хаджигенов отправи остра критика и към Министерския съвет и Министерствата на финансите и ва правосъдието за българския вариант на „Магнитски“. Той заяви, че Народното събрание е в „тотална неспособност да разбере какво да се направи“.

„Имаме нужда от законодателен подход, не може да плеснем просто един преведен закон. Този подход, който изтече като заготовка, който вероятно е писан от Министерство на финансите, е сбъркан и погрешен. Опитват се да защитят държавата, дружества, бизнеси, вероятно определени хора. Идеята на „Магнитски“ е коренно различна – тя не е защитна, а нападателна – конкретен удар по едно лице, по бизнеса му. Пеевски трябва да бъде атакуван, бизнесът му да бъде ударен парче по парче“, настоя Хаджигенов.

Според него въпреки концепцията на служебното правителство, то не направило нищо. А Делян Пеевски в момента разпродава бизнеса си необезпокояван. Това не е работа на МФ и на МС, посочи той.

„Министерският съвет нямаше нужното количество политически тестостерон да поеме отговорността – те го дадоха на НС, а депутатите проспаха целия период. Така живеем 33 г. – идва новата власт, казва, че нещо е трудно, сложно, минава метър. Общественият интерес не трябва да е празно словосъчетание, трябва да е защитен. Как е защитен, когато Пеевски разпродава бизнеса си? При влизането в политиката декларира един стар „Опел“ и няколко хиляди лева, сега при последното си влизане е мултимилионер. Как? Затова ни е нужен закон „Магнитски“, настоя още адвокат Николай Хаджигенов.

„Българското разбиране на „Магнитски“ е писано от Министерство на правосъдието. Дойде един проект във Висшия адвокатски съвет и аз като го прочетох, видях само противоконституционност в него“, заяви по време на дискусията адвокат Дерменджиев.

„Съществува европейски закон „Магнитски“, но той не работи. Защото основното, което кара законът „Магнитски“ да е актуален – и то не присъства в европейския вариант – е, че включва корупцията. Защото американският закон казва, че корупцията е основата на нарушаване на човешките права. Буквалният текст на европейския закон предвижда възможността да се замразяват активи и да се налагат санкции за пътуване на лица, които са замесени в сериозни нарушения на човешките права. Това е трудно да се дефинира и не работи. Докато американците са увеличили обхвата, включвайки и корупцията“, обясни той.

„Това, което Министерството на финансите направи – да публикува въпросния разширен вариант, също не беше успешно. Аз съм имал две подобни процедури. Първата е с една фирма, включена в списъка „Магнитски“ като съдружник с Васил Божков. Аз не атакувах списъка пред ВАС, а атакувах пред МФ – органът, който беше наложил списъка – респективно пред НАП. Когато получих мълчалив отказ, обжалвах във ВАС този отказ и фирмата беше заличена от списъка. Имаше едно условие, предвиждащо в последните 5 г. юридическото или физическото лице да е съдружник със санкционираните лица, а това не отговаряше. Въпреки това въпросния съдружник го накараха да си закрие банкови сметки“, разказа адвокат Дерменджиев.

Той каза още, че води единственият случай на директно атакуване на списъка „Магнитски“ в САЩ за изваждане на лица от него.

„Там е чисто административна процедура, не става въпрос за съдебен контрол. За да излезе лице от списъка от закона „Магнитски“, трябва да докаже, че не отговаря на условията, с които е включен в списъка, или те вече са отпаднали. Има и възможност за частично размразяване на замразени активи при няколко условия, едното от които е заплащане на адвокатски хонорари. Случаят е за спортен клуб, чийто председател е Васил Божков. Клубът не функционира, няма баланси от последните 4 години. Той е мъртва структура, но бе сложен в „Магнитски“.

Един от учредителите каза – имам сериозен световен бизнес, да направим процедура, която да ме извади от списъка. Сега мина първа фаза – доказахме, че клубът няма дейност и отношение към санкциите. Заведох чрез прокуратурата производство за прекратяване на съществуването на сдружението и американското правителство ми отговори, че са в процедура по изваждане на въпросното юридическо лице. Чакат да изтече срокът на обжалване пред Софийски градски съд и после ще го извадят“, допълни адвокат Дерменджиев.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar