Първата инстанция на съда отказа да предаде т.нар. Вълк от София на Австрия, а бившият му шеф продължава да печели от наивници

Юридически абсурд и недоразумение в комуникацията между България и Австрия може да провали разследването срещу т.нар. Вълк от София Гал Барак, бившия му шеф Илан Цоря и техни сподвижници за измами с бинарни опции за 90 млн. лв., показа проверка на „24 часа“.

Израелецът Гал Барак беше задържан у нас по искане на Австрия в края на януари т.г. Оттогава е под домашен арест и има дело за екстрадицията му. Софийският окръжен съд е отказал да го предаде в Австрия с решение от 24 юни т.г. заради неточности в европейската заповед за арест. Сега делото е на втора инстанция в Апелативен съд – София.

Всичко, което трябва да знаете за: Местни избори 2019

В същото време другият разследван за мащабните измами с бинарни опции Илан Цоря е на свобода, има 4 колцентъра – два в София и по един в Пловдив и Варна, и

продължава да

търси желаещи

за бързи

печалби,

които да инвестират в платформата му (кои са те – виж по-долу).

Оказва се, че и България разследва престъпната дейност на Цоря, Барак, Уве Ленхов и други замесени в схемата с бинарни опции, защото престъпната дейност се е извършвала от София. Всичко започва с доклад на Комисията за финансов надзор (КФН), който разкрива как служители на колцентрове у нас се свързват с граждани на Европа, убеждават ги да инвестира пари в търговия с бинарни опции, после средствата се превеждат във фирми на Цоря и Барак и накрая потъват в офшорни сметки. Двамата са посочени като главни действащи лица в схемата.

Докладът на КФН е изпратен до ДАНС и прокуратурата на 11 февруари, две седмици след ареста на Гал Барак, който вече е разследван в Австрия заедно с Цоря. Софийската градска прокуратура прави проверка и намира достатъчно данни за три престъпления – измама в особено големи размери, пране на пари и организирана престъпна група. Заради последното престъпление материалите заедно с доклада са пратени в Специализираната прокуратура.

На 7 май започва разследване, докато делото за екстрадицията на Гал Барак в Австрия още не е решено на първа инстанция в Софийския окръжен съд. Изненадващо на 30 август досъдебното производство е прекратено, без дори да е разпитан израелецът, който е под домашен арест в България и чака решението по делото за екстрадиция. Мотивът е, че същото разследване се води и в Австрия, а между властите в двете страни имало споразумение наказателното преследване да се води там. Материали по делото за екстрадицията на Гал Барак в Австрия показват, че това не е така. Апелативният съд в София, който разглежда искането за предаване на Гал Барак в Австрия като втора инстанция, прави запитване до австрийската прокуратура. Оттам отговарят, че няма писмена договореност между България и Австрия цялото разследване да се води там. Освен това австрийците преследват Гал Барак единствено за потърпевшите от схемата техни граждани. А те са 40 и са ощетени с 800 хил. лв. Според доклада на КФН щетите са за 90 млн. лв., а пострадалите са над 30 000 от държави в целия EС. Изводът е, че ако Гал Барак бъде предаден в Австрия, там ще бъде разследван и съден за по-малко от 1% от парите, които гражданите на Европа са загубили в схемата, организирана от Илан Цоря. Така

останалите

пострадали

реално няма как

да се защитят

и да получат справедливост. Прекратяването на разследването е обжалвано в Специализирания съд от българин, който е загубил няколко хиляди евро в схемата на Цоря. Съдия Иво Хинов с определението си обаче му отказва и позовавайки се на информацията, че между Австрия и България имало споразумение делото да се води там, праща жалбоподателя да си търси правата в Австрия.

А голямата мистерия е защо самият Цоря не е обвинен и издирван нито у нас, нито в Австрия. Престъпленията са извършвани от България, парите са получавани по банкови сметки на фирмите на двамата у нас, а след това оттук са нареждани към офшорни дружества. Гал Барак е бил привлечен в бизнеса на Цоря на по-късен етап. Платформата, по която действа схемата, е разработена от Цоря.

Гал Барак живее в България от 2014 г. Вече има успешен бизнес със супермаркети в Израел. В София създава колцентър и търгува с криптовалути. В началото работи на загуба. През 2015 г. с него се свързал сънародникът му Илан Цоря, който е у нас от 2012 г. Предлага му да се включи в неговия бизнес за търговия с бинарни опции. Това е финансов инструмент, при който инвеститор залага дали курсът на някоя валута например ще се покачи, или ще падне, а търговията става в специална платформа. В случая фирма на Илан Цоря е разработила софтуера Tradologic, който контролира целия бизнес с бинарни опции – от комуникация с потенциални клиенти до движението на парите, които са инвестирали. Проблемът е, че софтуерът манипулира данните, за които се залага, и клиентите губят 85% от парите си. Това е доказано както от разследващите в Австрия, така и от доклада на КФН. Платформата включва брандове, под които се подвизават търговията с бинарни опции в интернет, разпространението им в социалните мрежи и медиите, база данни с потенциални клиенти, банкови сметки, номера на дебитни и кредитни карти и много други. Платформата, разработена от фирма на Илан Цоря, се нуждае от колцентър, който да търси и убеждава кандидати за бързи печалби. Така колцентърът на Барак в София е въвлечен в схемата на Цоря. Двамата стават съдружници в лицензирания инвестиционен посредник „Файнекс“ през 2017 г. Те имат по 10%, а останалите са записани на техни служители, като според КФН това е така, за да се заобиколи законът и задължението да се уведомява регулаторът. След това 18 сайта, които действат с платформата, търгуват с бинарни опции с лиценза на „Файнекс“.

Колцентърът

на Гал Барак

започва работа

със софтуера

на Илан Цоря

и само за 2 г. по сметките на фирмите, оператори на сайтовете, постъпват милиони.

Брандовете за търговия с бинарни опции в интернет под контрола на Илан Цоря са 18. В два от тях е съдружник с Гал Барак. Барак има и готов колцентър в София. Служителите му контактуват с потенциални клиенти за търговия с бинарни опции – по телефон, мейл и чрез социални мрежи. Когато привлечените клиенти започват да инвестират, те не превеждат парите директно на колцентъра на Барак, а на трета фирма, която е агент за плащане. Тя има договор с офшорната компания майка на Илан Цоря срещу 6% комисиона. Същата офшорка под контрола на Цоря плаща 33% от приходите на колцентъра на Гал Барак, който привлича клиенти. Сметките на фирмата, в която накрая постъпват милионите, са в българска банка, след което се нареждат към други офшорки. В КФН започват да получават сигнали за измами с бинарни опции от схемата и регулаторът започва мащабна проверка.

През юни 2018 г. Илон Цоря подава оставка като управител на офшорката, в която постъпват парите от играчите с бинарни опции. За негов заместник е назначен Барак. Дали между двамата има конфликт, остава загадка. Докато Барак бъде вписан в регистрите на Британските Вирджински острови обаче, Цоря представя договор пред банката на негово дружество с офшорката, на която доскоро е бил управител. По силата му той трябва да получи над 334 хил. евро и парите се превеждат. Малко по-късно с негово съдействие започва и разследването в Австрия за измами, по което през октомври 2018 г. е издадена Европейска заповед за арест над доскорошния му партньор Гал Барак. В същото време Цоря започва да контактува и с австриец, който издава сайта Fintelegram. Точно там е единствената информация за разследването срещу Гал Барак в Австрия. Предполага се, че данните са давани на издателя от Илан Цоря след оставката му като управител на офшорката, прибирала парите от схемата с бинарните опции.

Цоря е човекът,

който има всички

данни, защото

софтуерът е

разработен

от него

и оттам минава цялата информация – от клиентите, които са инвестирали и загубили парите си, до сметките, по които са превеждани накрая.

През септември се появява и нова инициатива в интернет, свързана с Илан Цоря, против доскорошния му подчинен Гал Барак. Това е Европейската инициатива за възстановяване на финансови средства (EFRI). През последния месец стотици писма на пострадали от търговия с бинарни опции са получени в българската прокуратура и съд. Хората от цял свят настояват Гал Барак да бъде предаден в Австрия. С тях се е свързала EFRI и им е предложила помощ да върнат парите си срещу процент от възстановената сума. Това, което хората не предполагат, е, че мозъкът на схемата, по която са ощетени – Илан Цоря, е в пряк контакт с EFRI. Той и фирмата мениджър на фондацията са съдружници.

В същото време контролирани от Илан Цоря колцентрове продължават да работят в София и да набират „инвеститори“ в бинарни опции, показа проверка на „24 часа“. Един от тях е в бизнес център „Ветриго“ на бул. „България“ и работи под бранда SuperNova. Другият е с марката Alphabet и се помещава в Бизнес парка в кв. „Младост“. Има и още два в Пловдив и Варна. Те ползват модифицирана версия на софтуера на Илан Цоря Tradologic, който след акцията на ГДБОП от февруари е с ново име – Fintecho. Той се ползва под наем от десетки други сайтове, които предлагат бързи и лесни печалби за прогнози, свързавни с икономически трендове.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar