Върховният съд в Прага отхвърли обжалването на 21-годишният български гражданин Николай Симеонов Иванов, осъден на 40 месеца затвор за отправяне на заплахи за терористични нападения в Пакистан, предаде ТАСС, като се позова на говорителя на съда Ян Швачек.

„Тероризмът е главната заплаха за цивилизацията. Поради това Върховният съд в Прага отхвърли обжалването на издадена от съд в град Пилзен присъда от намиращия се в чешки затвор българин, заплашил с терористични действия на територията на Пакистан. Всяка терористична проява трябва да се наказва от закона“, заяви Швачек.

На 9 октомври съдът в Пилзен осъди Иванов на 40 месеца затвор. Обвинението поиска пет години, а защитата настояваше за условна присъда. Преди два месеца осъденият обжалва присъдата и поиска преразглеждането ѝ от Върховния съд.

От 2016 г. Иванов работел в частна компания в Пилзен. През януари тази година в състояние на алкохолно опиянение той изпратил имейл до редакциите на няколко вестника в Карачи със заплаха за терористични нападения в Пакистан.

Швачек отбеляза, че чешкият съд е дал на българския гражданин минималния срок присъда предвид това, че не е имал предишни провинения в Чехия. Според действащото в страната законодателство, Иванов е подлежал на наказание от 12 години затвор. /БТА

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar