Булгаргаз“ е завела иск срещу столичната топлофикация за 35 млн. лева, съобщи шефът на доставчика на синьо гориво Николай Павлов, цитиран от БНР.

По думите му, мярка е предприета, тъй като има риск „Булгаргаз“ да не може да плати на своя доставчик на гориво – руската компания „Газпром експорт“. Борчът, за който е подаден иска е част от общите задължения на дружеството в размер на 120 млн. лева.

„Топлофикация София“ успя да натрупа новия дълг от 120 млн. лв., след като миналия август задълженията й бяха изкупени изцяло от Българския енергиен холдинг (БЕХ). Въпреки смяната на ръководството преди половин година топлофикационното дружество не може да намали тези задължения.

Според него е

необяснимо как за такъв кратък има толкова големи задължения.

В същото време, ако направите преглед на финансовия отчет на „Топлофикация София“ за 2018 г., ще разберете, че техните постъпления са достатъчни, за да могат да си покриват задълженията към „Булгаргаз“ за доставен газ“, каза още Павлов.

Освен че са изпратени десетки писма до „Топлофикация София“, за проблема са информирани принципалите на двете дружества – Столичната община и БЕХ, както и министерството на енергетиката. За да може „Булгаргаз“ да спазва своите договорни и лицензионни задължения, да се разплаща за доставката и преноса на природен газ, на газовата компания ѝ е необходима финансова стабилност, която е свързана с плащането от страна на всички клиенти за доставеното им гориво, посочи Николай Павлов.

„Топлофикация София“ на практика е преустановила плащанията за доставения ѝ природен газ. „Булгаргаз“ не може и не бива да покрива задължения за своя сметка на който и да е свой клиент, включително и на „Топлофикация София“. Няма такава компания, която да покрие такъв огромен дълг, а същевременно да изпълнява своите задължения, независимо колко добре се управлява тази компания. Въпреки всички писма и разговори,

вместо техните задължения да намаляват – се генерират нови.

Ние сме използвали всички възможности, изразходвали сме всички резерви, включително и овърдрафтите, сроковете за изплащане на тези задължения изтекоха и ние бяхме принудени да предприемем действия за събиране на вземанията си по съдебен ред“, каза той.

Ако просроченият дълг бъде изплатен до 29 август заедно с текущите задължения, „Булгаргаз“ ще оттегли съдебния си иск. За да стане това, „Топлофикация София“ трябва да плати до края на август 35 милиона лева, а за септември – още 65 милиона лева. Павлов се надява, че до края на месеца ще се намери решение и тези пари ща бъдат получени, което ще позволи на „Булгаргаз“ да се разплати както с доставчиците си на газ, така и за преноса на горивото.

Според Павлов „Булгаргаз“ няма подобни проблеми с други свои клиенти. Дори и да има забавяния в плащанията им, те са за не повече от 1-2 месеца.

От своя страна столичният кмет Йорданка Фандъкова коментира забавените плащания с исканията на газовото дружество да му се плаща по-рано, докато „Топлофикация София“ събирала своите вземания със закъснение.

„Това е част от процеса и лично аз

нямам притеснения да допуснем отоплителният сезон да бъде застрашен

независимо от ситуацията“, обяви Фандъкова като призна, че наистина общинското дружество има задължения към „Булгаргаз“, но ги изплащало като събере своите средства. На 1 август били преведени 7 млн. лева, уточниха от пресцентъра на общината.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar