Румънският премиер Виорика Дънчила обеща правителството й да се откаже от спорната съдебна реформа, предизвикала остри критики и от румънското общество, и от евроинституциите, съобщи електронното издание „Политико“. Думите й се тълкуват като индикатор, че управляващата Социалдемократическа партия ще промени политиката си, след като досегашният й лидер Ливиу Драгня влезе в затвора за 3 г. и половина за корупция. На 27 май той отиде зад решетките, а Дънчила временно пое ръководството на партията. Докато начело на социалдемократите беше Драгня, кабинетът се опитваше да реформира правосъдната система и законодателството в негова полза, за да не бъде изпратен в затвора. Промените обаче предизвикаха масово обществено недоволство и протести, както и сериозно порицание от страна на Брюксел. На референдума, който се проведе заедно с евровота на 26 май, мнозинството румънци се обявиха срещу правителствените промени на правосъдните закони с извънредни постановления, както и срещу амнистия или помилване при престъпления, свързани с корупция.

Дънчила заяви пред „Политико“, че Социалдемократическата партия, която изгуби изборите за ЕП, ще тръгне по нов път. „Искам Социалдемократическата партия да стане партия на баланса и отсега нататък правосъдната система не е в дневния ред на правителството. Ще се фокусираме върху области като здравеопазване, образование и инфраструктура“, казва тя. Дънчила отстрани от партийното ръководство двама от най-приближените на Ливиу Драгня. Социалдемократическата партия официално ще си избира нов лидер след няколко месеца. Дънчила все още не е решила дали ще се кандидатира.

Междувременно мнозинството в румънския Сенат отхвърли искането за сваляне на имунитета на председателя Калин Попеску Търичану, съобщи електронното издание „Романия инсайдер“. Румънският сенат отхвърли със 71 гласа искането, а 38 сенатори го подкрепиха. Имунитетът му беше поискан от Националната агенция за борба с корупцията, за да може да го разследва за корупция. Търичану е начело на партията Алианс на либералите и демократите (АЛДЕ), която е коалиционен партньор на управляващите социалдемократи. Агенцията за борба с корупцията в Румъния внесе искането за имунитета на Търичану през ноември м.г. Според прокурорите той косвено е получил материални облаги на обща стойност 800 000 долара от австрийска компания, докато беше министър-председател на Румъния в периода 2007-2008 г.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar