Румъния отново се опита да блокира пътя на бившата ръководителка на Националната дирекция за борба с корупцията (DNA) Лаура Кодруца Кьовеши към поста на европейски главен прокурор, съобщи АФП. Новосъздадената в Румъния агенция за разследване на магистрати изпрати призовка на Кьовеши. Тя е призована да се яви на разпит като заподозряна в Секцията за разследване на престъпленията в съдебната система точно в деня, в който би трябвало да замине за Брюксел, за да участва в процедурата по избор на главен прокурор на новата Европейска прокуратура. Според румънските медии Кьовеши ще бъде разпитана по дело, касаещо връщането от Индонезия в Румъния на Николае Попа – финансов директор на Националния инвестиционен фонд, който през 2000 г. ощети 300 000 вложители.

Това стана само няколко дни след като се разбра, че бившата шефка на антикорупционната служба е водещият кандидат за главен прокурор в бъдещата европейска прокуратура.

Говорител на Либералната партия в Румъния каза, че призовката е ясен знак, че новосъздадената агенция за разследване на адвокати, съдии и прокурори е създадена с политическа цел.

Пред радио Европа Еф Ем Кьовеши заяви обаче, че ще пътува до Брюксел и няма да се откаже от кандидатурата за европейски главен прокурор.

Европейската комисия и Държавния департамент на САЩ бяха сред институциите, които нарекоха агенцията „заплаха за независимостта на съдебната система и върховенството на закона“ в Румъния.

По време на 5-годишното управление на Лаура Кьовеши DNA значително увеличи броя на осъдените за корупция високопоставени политици и други влиятелни личности в Румъния. Дейността на дирекцията беше похвалена от Европейския съюз.

След като спечелиха изборите с голямо мнозинство обаче, от Социалдемократическата партия на Румъния влязоха в конфликт с Кьовеши. В крайна сметка тя беше уволнена с решение на министъра на правосъдието.

Кьовеши заведе дело срещу уволнението си в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Министърът на правосъдието на Румъния Тудорел Тоадер изпрати писмо до своите колеги в държавите от ЕС и до Европейския парламент, в което пише, че назначаването на Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор ще бъде грешка.

Въпреки това, Кьовеши получи широка подкрепа в Брюксел и се смята за водещ кандидат за новия, влиятелен пост.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar