Липсващата информация за доклад на ДАНС, посветен на състоянието на граничната ограда на България с Турция, накара БСП публично да призове главния прокурор Сотир Цацаров да го оповести. Корнелия Нинова отбеляза, че докладът е изпратен от „Национална сигурност“ до прокуратурата, а от БСП искат резултат от него, тъй като проверката е по техен сигнал. „Крият ли доклада на ДАНС за оградата? Спазват ли собствените си срокове? Ще има ли досъдебно производство? За какви пари става дума, за какви завишения на действителната стойност на оградното съоръжение?“, попита Нинова.
Лидерът на БСП отбеляза, че още на 6 декември м.г. пред парламентарната правна комисия Цацаров е заявил, че има доклади на АДФИ и ДАНС, в които се констатира завишение на проектната стойност в сравнение с пазарните действителни цени на оградата, имало и неосъществен контрол от възложителите. Тогава Цацаров обещал до седмица „наблюдаващият прокурор от специализираната прокуратура да вземе решения, на основата на тези данни, дали да образува наказателно производство“. „Поискахме от главния прокурор, с официално писмо, да ни информира докъде е стигнала проверката, но нямаме отговор. Затова питаме главния прокурор какво се случва и защо не ни се отговаря“, повтори Нинова, като подчерта, че оттогава са минали 6 седмици.
Народният представител от „БСП за България“ Елена Йончева потвърди, че вече 10 дни настояват прокуратурата да им даде доклада по нейния сигнал. Лично съм се обаждала в ДАНС с настояване този доклад да бъде предоставен на нашата парламентарна група, посочи тя. Според нея докладът е „разгромяващ“ и потвърждава тезата й, че има корупция. „Настояваме прокуратурата да образува дело. Защо до този момент дело не е образувано? Това е скандално“, възмути се тя.

Йончева ще съди Цветанов
Елена Йончева ще потърси наказателна отговорност от зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. Повод за това са твърденията му, че е „източвала КТБ с човек от най-близкото обкръжение на Цветан Василев“. „Г-н Цветанов има опит в разпространяване на лъжи и клевети, на охулване. Поради тази причина Европейският съд по правата на човека е осъдил България поне шест пъти – именно поради лъжите, които г-н Цветанов изрича през последните години“, обясни Йончева. Корнелия Нинова заподозря, че атаките срещу журналистката са заради действията й по разкриване на една от най-големите корупционни сделки на правителството – тази с оградата.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar