Три молби за проверка на сделката за ЧЕЗ внесоха от БСП в прокуратурата. Стартирана е и подписката сред българските клиенти на ЧЕЗ за спиране на продажбата.
Внасяме три молби към главния прокурор Сотир Цацаров, обяви на излизане от Съдебната палата зам.-председателят на ПГ „БСП за България“ Крум Зарков. На първо място левицата настоява да се извърши проверка на произхода на средствата, с които „Инерком“ кандидатства за купуването на ЧЕЗ. Предадена е и цялата документация за приватизацията на ЧЕЗ през 2004 и 2012 година. Социалистите питат прокуратурата дали всичко е било направено законосъобразно, особено когато първото правителство на Бойко Борисов е продало и остатъчния контролен дял от 33% в дружеството. Смятаме, че има нарушени стратегически документи на страната при осъществяването на тази продажба, подчерта Зарков. Той уточни, че са цитирани две енергийни стратегии и основно стратегията за приватизация на електроразпределителните дружества, където ясно е записано, че държавата трябва да запази поне 33% от тези дружества. Ако това се бе случило, днес нямаше да се чудим какво се случва, коментира още депутатът от БСП. Социалистите питат прокуратурата и какво се е случило с образуваното досъдебно производстов през 2013 г. срещу неизвестен извършител, длъжностно лице от ЧЕЗ-България, в подозрения, че не е положило достатъчно грижи за ръководенето и стопанистването на имуществото. От което са последвали големи щети. Питаме прокуратурата какви са резултатите от това производство, подчерта още Зарков.

Припомняме, че миналата седмица от БСП обявиха, че започват подписка, с която ще поискат от съда сделката по продажбата на ЧЕЗ да бъде спряна и цялата процедура да стартира отначало. Те ще настояват държавата да участва като кандидат-купувач на дружеството, наравно с други кандидати, ако има такива.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar