БСП ще сезира Върховната административна прокуратура с искане да провери дали с някои дарения на терени в София не се заобикаля законът и дали това не са всъщност замени. Това обявиха в събота депутатът Георги Свиленски и общинският съветник от левицата Калоян Паргов. Според тях заменките са против обществения интерес на софиянци.
В последната година Столичната община под формата на дарение е извършила четири безвъзмездни замени, които са „чиста проба заобикаляне на закона и чиста замяна“. Заменените терени са в кв. „Изток“ – за такъв в „Дианабад“, терен в „Подуяне“ за друг в „Подуяне“, терен в „Младост“ 1 за друг в „Младост“ 4, както и терен в „Слатина“ за два терена в „Лозенец“ и „Оборище“. Според депутата последното дарение е скандално. БСП пита и защо за тези заменки общината използва като оценител Юлия Цекова, станала известна с това, че оцени Царските конюшни само за 650 000 лв.
От БСП питат Йорданка Фандъкова и защо тикет системата струва 83 млн. лв., а не 15 млн. лв., какъвто е бил първоначалният вариант. През януари 2016 г. СОС е гласувал инвестиционна програма на Центъра за градска мобилност, където са заложени около 15 млн. лв. за изграждане на тикет система. Предвиждали са се и по 2 млн. лв. на година за поддръжка на системата за период от 2 години. Оценката на тези цени е на експерти от Световната банка. През октомври 2016 г. Общинският съвет обаче решава да прави друга тикет система за 83 млн. лв. без ДДС. Предвижда се и 8 години поддръжка от фирмата, която ще изгради системата, т.е. плюс 16 млн. лв. Реалната стойност на проекта според експерти е около 35 млн. лв., заявиха социалистите. Те настояват Фандъкова да отговори откъде идва разликата. Групата на БСП ще участва в мониторинга на изпълнение на тази система и ще информира обществото, допълни Паргов.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar