Терористичното съдържание в социалните мрежи трябва да се премахва в рамките на час – това е част от мерките, които Европейската комисия препоръча на компаниите и държавите-членки днес.

Google, YouTube, Facebook, Twitter и други ще трябва да покажат в рамките на три месеца, че се справят по-добре с контрола върху екстремисткото съдържание, в противен случай дейността им може да се регулира със законодателство. Днес Европейската комисия разпространи няколко препоръки за контрол върху незаконното съдържание.

– Правилото за един час: предвид факта, че терористичното съдържание е най-вредно в първите часове на появата си онлайн, като общо правило всички предприятия следва да го премахнат в рамките на един час от сигнализирането му.

– По-бързо откриване и ефективно премахване: освен сигналите интернет предприятията следва да прилагат проактивни мерки, включително автоматизирано откриване, за да могат ефективно и бързо да премахват или блокират терористично съдържание и да му попречат да се появи отново, след като е било свалено. В помощ на по-малките платформи предприятията трябва да споделят и оптимизират подходящи технологични инструменти и да установят работни договорености за по-добро сътрудничество със съответните органи, включително Европол.

– Подобрена система за подаване на сигнали: трябва да се установят ускорени процедури за възможно най-бърза обработка на сигналите, а държавите членки трябва да гарантират, че са налице необходимият капацитет и ресурси за откриване, установяване и сигнализиране на терористично съдържание.

– Редовно докладване: държавите членки трябва да съобщават на Комисията за сигналите и последващите действия по тях, както и за цялостното сътрудничество с предприятията за ограничаване на терористичното онлайн съдържание; тези доклади следва да бъдат редовни, за предпочитане веднъж на тримесечие.

„Онлайн платформите се превръщат в основен портал за достъп до информация, поради което те носят отговорност да предоставят сигурна среда за своите потребители. Незаконното съдържание офлайн е незаконно и онлайн. Няколко платформи премахват значително повече незаконно съдържание от преди, с което показват, че саморегулирането може да работи, но все още е необходимо да реагираме по-бързо срещу терористичната пропаганда и друго незаконно съдържание, което представлява сериозна заплаха за сигурността, безопасността и основните права на гражданите ни“, каза еврокомисарят Андрус Ансип.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar