Румънската прокуратура e повдигнала обвинение срещу 14 души, за които се предполага, че са малтретирали проблемни германски тийнейджъри, присъединили се към програма за превъзпитание.

Младежите са били на възраст между 12 и 18 години и са били изпратени от социален проект в румънското село Вишеу де Сус, регион Марамуреш.

Вместо да получат помощ, те били изложени на брутални издевателства, пише „Дойче веле“.

Сред арестуваните са и ръководителите на проекта от германска страна Берт Шуман и съпругата му. Те са отговаряли за реинтеграцията на младежите.

В обвинението на DIICOT – специалните румънски части за борба срещу организираната престъпност се – се твърди, че „децата са били държани в условия, сходни с робските“, споменават се „варварски методи“, „редовен бой“, „лишаване от храна“, „унижения и действия, сходни с изтезания“, както и „принудителни медицински намеси“.

Освен това разходите по проекта не са били никак малки. Всеки тийнейджър е струвал на Германия до 6000 евро месечно, отбелязва „Дойче веле“.

Проектът в Румъния е бил одобрен от две институции – Службата за закрила на децата и румънското трудово министерство, което издало и лиценза на проекта.

По данни на румънските разследващи от Службата за закрила на децата са предупреждавали ръководителите на проекта в Марамуреш кога ще бъде извършена проверка.

„В тези случаи младежите били „укротявани“ с помощта на медикаменти, за да не изразят недоволство от нечовешките условия, в които са поставени“, допълват от изданието.

Облагодетелствани били и местните в Мурамареш. След период на адаптация в централата на проекта, младежите били изпращани в приемни семейства, където били трудово експлоатирани. Също така приемните семейства получавали суми от няколкостотин евро на месец.

„Дойче веле“ разкрива, че в рамките на разследването станало ясно, че отпуснатите от германската държава средства не са били използвани по предназначение. Също така в банковата сметка на Берт Шуман имало общо 137 хил. евро – сума, за която той не можел да обясни откъде е дошла.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar