Бруней върна назад в прилагането на внесените през миналия месец законодателни промени, според които еднополовият секс и изневярата се наказват със смърт с хвърляне на камъни, информира Би Би Си.

В неделя султан Хасанал Болкия наложи мораториум върху смъртното наказание, покриващ и новото законодателство. Султанатът преосмисли решението след сериозен международен отзвук, осъждащ законите и доведе до бойкот и протести от страна на известни личности.

Въпреки че в кодекса на страната се предвижда смъртно наказание за някои престъпления, в Бруней не са извършвани екзекуции от 1957 г.

През миналия месец Бруней прие ново стриктно тълкование на ислямските закони или шериата.

В реч султанът коментира, че е наясно, че има „много въпроси и погрешни схващания“ относно прилагането на законодателството.

Той заяви, че ще бъде наложен мораториум върху смъртното наказание, но в същото време защити новите правила, като отбеляза, че „основанието“ им ще стане ясно.

Хасанал Болкия за първи път говори публично за новите закони от въвеждането им.

Хомосексуалността е незаконна в Бруней и се наказва с до 10 г. затвор.

2/3 от 420 000 граждани на Бруней са мюсюлмани. Малката азиатска държава въведе шериата през 2014 г. Първата фаза покриваше престъпления, които се наказват със затвор и глоби. Въвеждането на промените на 3 април беляза следващата фаза от законодателството, което покрива престъпления, които се наказват с ампутация или с камъни.

Според промените в законодателството: престъпления като изнасилване, прелюбодеяние, содомия и обида към пророка Мохамед се наказват със смърт; секс между лесбийки носи различни наказания – от 40 удара с пръчка до максимум 10 г. затвор; кражбата се наказва с ампутация и други.

Известни личности като Джордж Клуни и Елтън Джон призоваха за бойкот на луксозните хотели на Бруней във връзка със законодателството. Според Клуни новите закони граничат с „нарушаване на правата на човека“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar