Братът на създателката на OneCoin Ружа Игнатова, който бе задържан в САЩ през март и очаква делото си в ареста в Манхатан, е сключил споразумение с властите в опит да намали присъдата си. Това стана ясно при хода на започналото тази седмица друго дело, свързано с криптовалутата, която според според американското обвинение е пирамида, ощетила милиони хора по цял свят с над 4 млрд. долара. По него обвиняем в пране на пари и банкова измама в полза на OneCoin е американският адвокат Марк Скот и във вторник като свидетел на щатските прокурори се е явил Константин Игнатов. А на продължаващия днес разпит признава, че е знаел, че участва в престъпна схема, и че е лъгал при първоначалните си разпити, защото се е страхувал, че ще влезе в затвора. Според Игнатов сестра му лично е спечелила над 500 млн. долара от OneCoin, преди да изчезне, а освен известните й покупки на имоти и яхта той обяснява, че тя е купила огромно имение за съпруга си във Франкфурт, както и че е строила имение в Дубай. А също и че е пазарувала бижута на единична стойност над 1 млн. долара.

Новината и детайлите бяха съобщени от независимия журналист Матю Ръсел Лий, който отразява процеса в Twitter и през сайта си Inner City Press. Според неговия репортаж Игнатов е в затворнически дрехи и отговаря на въпросите на прокурорите, като предстои да бъде разпитан и от адвокатите на Скот. Игнатов беше обвинен в сговор за извършване на измама, като освен устното признание вероятно има и подписано споразумение с прокуратурата да сътрудничи. Лий е поискал от обвинителите документа, но досега не му е представен.

Доказано и признато: пирамида

От документите и от изказванията в първите дни на процеса, който се очаква да продължи 2-3 седмици, става ясно, че основната линия на защитата на Скот ще е да се опита да докаже, че той не е знаел, че OneCoin е измама. От искане на адвокатите му до съдията Едгардо Рамос се разбира, че те очакват прокуратурата да успее да докаже, че OneCoin е била престъпна схема и че пари от нея са вложени в серията фондове Fenero, създадени от Скот.

В изказването, преди да започне изслушването на свидетелите, прокуратурата се обръща към съдебните заседатели с репликата, че ще чуят Константин Игнатов с твърдението, че той е престъпник. Основният адвокат на Скот Арло Девлин-Браун пък в защита на клиента си обяснява, че Константин Игнатов е поел ролята на публично лице на OneCoin след изчезването на сестра му, но „дори той не е знаел, че няма блокчейн“. С това той аргументира, че тайната е била крита толкова внимателно, че Скот не е имало как да знае. Публични твърдения, анализи и съмнения, че за разлика от истинските криптовалути OneCoin няма блокчейн, има от години. Също така от години има и медийни публикации и предупреждения от регулатори, че OneCoin може да е измама.

Растящата армия от сътрудници

Днес продължава разпитът на Игнатов от прокурорите, а след това въпроси ще могат да задават и адвокатите на Скот, като отговорите му могат да дадат представа по много теми – примерно знае ли къде е сестра му. От изчезването й в края на 2017 г. тя не се е появявала публично. Според разследващия подкаст на BBC по темата The Missing Cryptoqueen Ружа Игнатова вероятно ползва фалшива самоличност и макар да не се знае със сигурност къде е, има данни и твърдения на източници, че не само не е в някоя екзотична дестинация, но е пътувала из Европейския съюз и вероятно е пребивавала във Франкфурт. Игнатова има германски паспорт, като Германия по принцип има закони, защитаващи гражданите й от екстрадиция, включително и в САЩ. Същевременно обаче там също има разследване срещу OneCoin от прокуратурата в Билефелд, което към края на 2018 г. още продължаваше.

От делото досега става ясно, че американските прокурори със сигурност имат още един сътрудничещ съучастник, и то още от 2017 г. Това е Гилбърт Армента, собственик на фамилния офис Fates Group, а преди това на грузинската Капитал банк – предоставяла услуги на OneCoin, докато през 2016 г. лицензът й е отнет за… неспазване на правилата против пране на пари. Според свидетелствата на Скот при първоначалния му разпит това е човекът, представил го на Ружа Игнатова. По разказа на прокурорите тя е наела жилище под него, за да го подслушва, и след като е разбрала, че сътрудничи с властите, е изчезнала. Игнатов го нарича „любовник, бизнес партньор и главен перач на пари“ на Ружа.

От края на 2018 г. на база на публикации в тайландски медии се предполага и че съоснователят на OneCoin Себастиан Грийнууд е арестуван, екстрадиран в САЩ и сътрудничи. Досега това не беше потвърдено официално, но в показанията си Игнатов го заявява като факт.

Значението на делото

Изходът на делото срещу Марк Скот е важно не само конкретно за него, но и за OneCoin, която продължава да функционира и да привлича нови членове. Доказване в съда, че е пирамида, при сътрудничеството и признанията на настоящия й лидер би могло да ограничи щетите за евентуални настоящи и бъдещи жертви.

При изслушванията по искането му да бъде освободен под гаранция през лятото прокуратурата твърдеше, че има доказателства, че OneCoin е участвала в системна корупция. „Лидерите на измамната схема и други лица, свързани с нея, са плащали подкупи за различни цели в страни от цял свят – Южна Корея, Виетнам, Тайланд, Обединените арабски емирства, България, Мексико. Като цяло тези подкупи са правени с две цели – да се избавят от беда хора, свързани с OneCoin, независимо дали са арестувани или разследвани, и да се освободят средства, които са конфискувани или блокирани от властите по света“, обяснява щатският прокурор Кристофър Димасе. Според него освен това много подкупи са плащани и в Китай, за което имат свидетелски показания и засечена мейл комуникация.

„Наистина е невероятно, не само сумите, които минават през финансовата система, но и стотиците милиони долари и евро кеш, които организацията не е успяла да вкара в банковата система и буквално са държани по офиси и бункери“, казва още прокурорът. Според него дори част от задълженията на Игнатов е било да приема тези пратки с пари в брой, докато е работил като личен асистент на Ружа. Част от защитата на адвокатите му е именно, че той до 2016 г. е работил едва ли не като хамалин в логистичния отдел на Porsche, a после е заемал ниска позиция в OneCoin и затова твърденията, че след изчезването на Ружа е ръководел организацията, не са реалистични. Според тях той е бил промотиран като лидер на криптовалутата след изчезването на сестра си именно защото хората са го приемали за неин близък и заместник, но той реално не е бил такъв. В свидетелствата си Игнатов по делото срещу Скот признава, че знае за подкупите. Той заявява, че Ружа го е поканила да работи за нея, защото имала нужда от доверен човек. Освен това Игнатов признава, че след изчезването на Ружа е имало недоволни инвеститори и самият той е получавал смъртни заплахи и дори веднъж с оръжие в гърба е бил вкаран в миниван и откаран в предградията на София. Пари са пристигали в централата на OneCoin в София кеш, където на третия етаж имало „сейф с размерите на малка стая“.

Показанията на Игнатов чертаят още картина, в която съучастниците в OneCoin далеч не са били толкова задружни. Според него в един момент Грийнууд откраднал над 100 млн. долара от апартамент в Хонконг, натъпкан с пари, но върнал повечето, след като Ружа го заплашила. Господин Азис, „един от основните перачи на пари на OneCoin“, също откраднал около 100 млн. евро, но това не било докладвано на властите, тъй като произходът на парите е от престъпна дейност.

Самият Скот по двете му обвинения може да получи максимално 40 години затвор. За твърдяното от прокуратурата престъпление Константин Игнатов може да лежи до 20 години, но още през лятото беше заявено, че могат да му бъдат повдигнати и допълнителни обвинения. Така от евентуалното му сътрудничество с властите резултатът може да е намаляване на присъдата или ограничаване на броя на повдигнатите обвинения. Ружа Игнатова е обвинена задочно по пет параграфа, като сумарната присъда, ако бъде открита и призната за виновна по всички, е максимум 85 години затвор.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar