Какво се случи по делото за „царските гори“, че 8 г. след старта му, един от правнуците и четирима от внуците на цар Фердинанд се отказаха от съдебната битка между държавата и наследниците на монарха?

В понеделник бе одобрено съдебно споразумение между тях и Министерството на земеделието, в което е записано, че нямат претенции към държавата, както и тя към тях.

Ответници по спора чии са 16 500 декара гори в Рила остават Симеон Сакскобургготски, сестра му Мария Луиза Хробок и три дружества, които придобили поземлени имоти. Горите бяха върнати в периода между 2000 и 2003 г. от поземлената комисия в Самоков. Следващото заседание по делото е на 20 юни. На него ще бъде представена поредната техническа експертиза. Този път тя трябва де е изготвена от доцент от Университета по архитектура и геодезия.

В споразумението внуците на цар Фердинанд приемат, че

техният дядо

никога не е

владеел

16 500 декара

гори в Рила

„В сключената спогодба между държавата и наследниците не е трябвало да се описва дали някой нещо е притежавал“, смятат юристи.

Дали тя ще повлияе на изхода на делото, е рано да се каже, защото по нищо не изглежда то да приключи в Софийския окръжен съд до края на годината.

Юристи са на мнение, че върху решението на тримата сина и дъщерята на княгиня Надежда, която е четвъртото дете на Фердинанд и Мария Луиза, може да е повлиял техният племенник Патрик Франсис Александър дьо ла Лан Мирлес.

Той е 65-годишен адвокат по семейно наследствено право в Германия г. Юристът заедно с баща си – 97-годишния Франсоа Жорж Мари Люс-Байи, встъпиха по делото за горите през 2017 г.

Това стана след смъртта на 89-годишната Маргарет дьо Шовини, която е майка на адвоката и съпруга на Франсоа Жорж.

„Как ще им повлияя? Нали всеки един от тях е подписал пълномощно. Тяхната позиция от самото начало е, че

те никога не са

искали да

участват

в този процес“,

коментира пред „24 часа“ адвокат Петър Куленски. Той представлява пред съда братовчедите на Сакскобургготски – херцозите Александер фон Вюртемберг, Ойген фон Вюртемберг, Фердинанд фон Вюртемберг и Софи Едокси Мария Луиз. Най-млада сред тях е Софи, която е на 82 г., а най-голям е брат ѝ Фердинанд, който е на 94 г.

„Патрик Франсис е човекът, който координира действията на фамилията. Аз най-често се обръщам към него, не само защото е най-млад, а и защото е колега“, обясни адвокат Куленски. Според него решението на династията Фон Вюртемберг било най-нормално.

„Те са родени в чужбина, никога

не са стъпвали

в България

и никога не са имали имуществени претенции. Винаги са говорили с респект и уважение“, обясни адвокатът.

Юристи са на мнение, че държавата е можела и да загуби делото срещу Фон Вюртемберг, защото тяхното участие в собствеността било „пренебрежимо малко“. Учудващо било и защо те се отказали да си търсят направените разноски по делото, при положение, че не били причината за започването му. То стартира срещу Симеон, а те са прибавени като ответници, защото са наследници на цар Фердинанд. Горите пък са получени от Сакскобургготски като наследник на Фердинанд.

„В крайна сметка това е смисълът на спогодбата – страните да направят взаимни отстъпки, за да може да се постигне някакво съглашение“, смята Куленски.

Процесът за 16 500 декара гори започна през 2011 г. Продължителността е заради няколкото технически експертизи, които трябваше да очертаят границите на горите. Първата е оспорена от адвокатите на Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок. Вещото лице, което я е правило, представило справка, че е обикалял горите, включително и на Нова година и в дните на заседанията.После съдът назначава двама нови експерти, които се отказват. Сега се чака поредната експертиза. Дали ще е готова до 20 юни, тепърва ще се разбере.

Други юристи обаче са на мнение, че

споразумението

може да е

изпреварващ ход

от страна на

държавата,

за да не се проточи делото още години. Децата на княгиня Надежда, които са на преклонна възраст, нямали преки наследници и в случай на смърт трябвало да бъдат издирени десетки роднини, които да встъпят по делото.

„Инициативата за спогодбата беше взаимна. Моите клиенти никога не са имали желание да бъдат въвличани в този процес. От друга страна, и държавата има интерес, защото остават 6-има ответници по-малко“, обясни Куленски. Със спогодбата роднините на Симеон, с които той бил в прекрасни отношения, излизат от съдебната сага за царските имоти. Така към днешна дата висящите дела остават три. Само след броени дни, на 21 март във ВКС е делото за „Царска Бистрица“, а в Софийския апелативен съд чака насрочване делото за двореца „Врана“. Двете дела са загубени от Симеон на предишните инстанции.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar